Древен Рим оживя за една нощ във Велико Търново
Древен Рим оживя за една нощ във Велико Търново / снимка: DarikNews.bg

В пиршество за сетивата се превърна първата „Римска нощ в музя", която събра стотици любопитни посетители в Археологическия музей във Велико Търново. Гостите, избрали да се потопят в атмосферата на Древен Рим, имаха уникалната възможност не само да се докоснат до света на Саломе и да опитат древни римски ястия, но и сами да изсекат римски монети и да поиграят на древна хазартна игра със зарове.

С атрактивната програма, която приключи късно през нощта, специалистите от Регионалния исторически музей отбелязаха европейската инициатива „Нощ в музея" и Международния ден на музеите 18 май. Те се бяха погрижили за автентичната атмосфера, облчени в римски дрехи.

Специални гости бяха легионерите от свищовската Първа тракийска кохорта. Групата за исторически възстановки пресъздаде по много впечатляващ начин битка между римски легион и тракийски войни. Балерината Албена Костова пък изпълни танца на прелъстителката Саломе.

Римска кухня със съвременен готвач "реставрира" античната кулинария, стремейки се да наподоби ястията от фреските на Помпей.

Гостите вкусиха патица по римски и два вида хляб, приготвени по рецепти от трактат за кулинарното изкуство на Апиций. И съвсем в духа на древните римляни почерпката бе полята обилно с вино.

В една от витрините на Археологическия музей беше подредна еротична изложба- закачка към посетителите. Сред експонатите бяха четири керамични и бронзови фалоси, намерени при разкопки в Никополис ад Иструм. Те са се използвали като бижута и амулети в древността.

Няколко статуетки на богинята Венера, керамични апликации и глинени лампи с еротични сцени допълваха изложбата, наречена „Секс или символ".

Всеки един от гостите в музейната нощ получи символичен подарък-сувенир, както и възможност да се снима с римски центурион, сенатор или патриций.