Окръжен съд Габрово
Окръжен съд Габрово / DarikNews.bg
Мъж получи доживотен затвор за грабеж, блудство, палеж, опит за изнасилване и убийство на възрастна жена. Присъдата му бе потвърдена от Великотърновския апелативен съд. Първоначалното наказание е наложено от Окръжния съд в Габрово. Подсъдимият е мъж от село Дамяново, Община Севлиево. Той е обвинен за това, че на 3 юни миналата година е направил опит за убийство на жена от село Богатово. Тогава той извършил това в опит да прикрие други престъпления – грабеж, опит за съвкупление и блудство. При нахлуването си в дома на възрастната жена той е откраднал телевизор, като нападнал собственичката и я е душил с найлонова торба. След това е направил и опит за изнасилване. На края запалва къщата, за да прикрие следите си.
На основание чл. 23 от НК, Окръжен съд – Габрово в определил едно общо наказание, измежду определените за всяко едно от отделните деяния, а именно най-тежкото от тях – доживотен затвор при специален режим на изтърпяване. Със същата присъда, Димитър С. С. е осъден да заплати на пострадалата с инициали Д.Ц.Г. 80 000 лева като обезщетените за причинените и неимуществени вреди и 5 610 лева – имуществени вреди, в резултат от извършените престъпление.
На основание въззивна жалба от подсъдимия в Апелативен съд – Велико Търново е образувано ново дело. Въззивният състав намира за неоснователни всички изложени в жалбата на апелатора основания за наличие на съществени процесуални нарушения, свързани с ограниченото му право на защита, както и по отношение авторството на деянията по част от обвиненията и тяхната правна квалификация. По отношение на наложеното наказание, съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира, че то се явява справедливо. Независимо от сочените от защитата смекчаващи вината обстоятелства – относително младата възраст на подсъдимия - 34 години, съдействието, оказвано на разследващите органи и фактът, че има малко дете, за което ще трябва да се грижи, той е бил осъждан 17 пъти на различни срокове лишаване от свобода с ефективно изтърпяване на тези наказания. Престъпленията, които е извършвал са кражби, грабежи, блудство. Предвид изложените съображения, Апелативен съд – Велико Търново потвърждава присъдата на Окръжен съд - Габрово във всичките и части. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.