Дебатите за новия Етър не родиха нищо, общинари и фенове се захапаха
Дебатите за новия Етър не родиха нищо, общинари и фенове се захапаха / Дарик нюз, архив

Дебатите на извънредната сесия на Общинския съвет във В. Търново относно създаването на общински футболен клуб не родиха нищо. Местните парламентаристи си поговориха от трибуната и отложиха решението за 25 юли. От една страна, сесията във вторник бе безвъзвратно закъсняла, а от друга - твърде подранила. Причината е, че В. Търново няма реално футболен клуб още от зимата, когато Фейзи Илханлъ си вдигна чукалата и премести „Етър 1924” в Сливен. От друга страна пък, новото първенство на Северозападната „В” група стартира на 18 август и ако бъдещият общински тим трябва да се събира след 25 юли без организация, селекция и подготовка, ще е просто пушечно месо през цялата есен. В същото време Общото събрание на „Ботев” (Дебелец) е насрочено за 17 юли и все още не е решило, че ще прекръсти отбора си на „Етър”, ще промени регистрацията му с великотърновска и ще го предложи на общината.

Във вторник на сесията присъстваха и двайсетина фенове, които обявиха, че  В. Търново трябва да има един клуб с ясна визия за следващите 5 години напред и ако искат подкрепата им, общинските съветници трябва да създадат точно такъв. Румен Димитров от „Нашият град” обяви, че местният парламент трябва да се поучи от съдбата на „Етър” и „Етър 1924”, които са в несъстоятелност, и да изгради новия клуб на здрава основа. Той добави, че не иска да вижда в новото начало стари муцуни, и затова предлага изпълнителният директор на общинския клуб да се избере на сесия в публичност и прозрачност, като всеки кандидат представи ясна и точна концепция. Николай Илчев от БСП заяви, че е за създаване на нов футболен клуб, но не е ясно с какъв бюджет ще разполага и може ли общината да го финансира, тъй като според него в момента няма необходимите средства. Юристът добави, че по негова информация клубът в Добрич, който този сезон влезе в „Б” група, е струвал по 50 000 лева на месец (бел. ред. Кметът на Свищов Станислав Благов заяви в интервю, че влизането в професионалния футбол на общинския футболен клуб „Академик” е излязло 120 000 лева без средствата за поддръжка на стадиона). Съпартиецът на Илчев- Петко Тюфекчиев коментира, че няма яснота около бюджета и че общината е изпуснала питомното, когато преди година не е взела предлаганите от съакционерите в „Етър 1924” акции, станали впоследствие притежание на Фейзи Илханлъ. Мирослав Трифонов от „Синята коалиция” обяви, че бъдещият основен спонсор трябва да реши кой да бъде изпълнителен директор, а не общинските съветници да го избират, както предложи Румен Димитров.

Като безсмислено без цифри и конкретни задачи определи дебатирането за „Етър” Милен Михов от ВМРО. Той попита дали не може общината да издържа например женски футболен клуб. Репликата му „Етър трябва да го има и ще го има, но не можем да го финансираме сега”, предизвика гнева на феновете. В крайна сметка съветниците отхвърлиха предложението те да избират изпълнителен директор и отложиха гласуването за създаването на общински футболен клуб за следващата сесия.