/ netinfo

„Жената, цветята и природата“ – под това мото бизнес дамата Петранка Новосад подреди изложба в ХГ „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица.

За да я видят, на място дойдоха много нейни приятели, сред които кметовете на Павликени инж. Емануил Манолов и на Левски Любка Александрова, зам.-кметовете на Горна Оряховица Йорданка Кушева и Деница Коева, приятелите на града Ганчо Александров и Константин Костов, творците от Сдружение „ГоАрт“, учениците от Клуб „Ние, четящите и творящите“ на СУ „Георги Измирлиев“ и още ценители на красотата.

Авторката и гостите бяха поздравени с песен от Мария Арсова от ОУ "Иван Вазов".

Експозицията съдържа над 80 платна. Тя бе открита от проф. д-р на изкуството Антоанета Анчева, преподавател по пластична анатомия и бивш декан на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Хубавата изложба сама се открива, беше казал Илия Бешков. Това много ме улеснява. Въпреки това ще кажа, че винаги съм се възхищавала на неизтощимата енергия на Петранка Новосад и нейния ентусиазъм, на умението й да съчетае битийността с творческия процес.

Желанието да твори е съвсем естествено за Петранка, то е заложено в самата нея до степен на неизбежност и необходимост. Да твори е нейното естествено състояние, каза, откривайки изложбата, проф. д-р Антоанета Анчева.

Освен от рисуването, Петранка Новосад е изкушена и от словото. Поетичното й творчество бе представено от Йорданка Кушева.

Подходих с много трепет към творчеството на Петранка Новосад и не си позволих да обединя поезия с проза. В днешното брутално време, лишено от всякакъв аристократизъм, тя, толкова светла и истинска, ми подаде ръка.

Нямаше как да не бъда пленена от необикновеното й човешко присъствие. Имахме още няколко срещи след това. Лека-полека потънах в нейния свят. Словото й е кристално огледало на нейната богата и пъстра душа, каза Йорданка Кушева.

Петранка Новосад твори и в немерена реч. Автор е на краеведската книга „Павликени – градът, в който сме родени“, на „Сага за Чеха“, в която разказва за своя свекър Йосиф Новосад, дошъл в България, за да започне бизнес през 30-те години на ХХ в., и за пътя, който извървява фамилията, на сборници с разкази. Към Петранка Новосад бе отправена покана прозата й също да бъде представена в Горна Оряховица.