MOBAL
MOBAL / netinfo
62 - годишна жена от Велико Търново стана донор.

На 23 февруари пациентката на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"  изпаднала  в мозъчна смърт, в следствие на тежък вътремозъчен кръвоизлив - мозъчен хеморагичен инсулт. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, и въпреки тежката си загуба, близките са взели хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.

Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Тяхната близка е 3-ти случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2017 г. в стационара, но и втори реализиран донор, съобщиха от стационара.

Късно снощи /около 21 ч./ екип на УМБАЛ „Света Екатерина“ взе донора, за извършване на експлантация на сърцето и бъбреците на 62-годишната жена.

"Ръководството на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД за сетен път благодари на близките на донора и екипа на д-р Сибила Маринова, началник на Отделение за анестезиология и интензивно лечение и в частност на д-р Ваня Лъчезарова - координатор по донорството. Тя изпълни нелеката задача да получи разрешение от роднините частица от близката им да продължи да живее и след смъртта", съобщиха още от лечебното заведение.

Към момента на тежката загуба за семейството на 62-годишната жена, чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци българи у нас /потенциални реципиенти/ са 1 021. От тях 26 са нуждаещите се от сърце, а 995 от трансплантация на бъбрек. /бел.: статистиката е по данни на ИАТ към 07.02.2017 г. видно на http://bgtransplant.bg/iat/registers%20and%20statistics.php/

От началото на 2016 г. заради хуманността и смелостта, т.е. безмерната сила на човешкия дух на близките на донорите, професионализма на медицинския персонал и професионалистите по здравни грижи в стационарите /в т.ч. и МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”/ упорството на трансплантационните екипи, ангажираността на екипите на Спешна помощ, Изпълнителната агенция по трансплантация /компетентният орган за управление, координация и контрол на трансплантацията в България/ смъртта е дала шанс за живот за 10 души /6 бъбречни трансплантации, 1 трансплантация на сърце и 3 чернодробни трансплантации/.