2363 деца записани за детските градини в общината
2363 деца записани за детските градини в общината / dariknews.bg

2 363 деца, разпределени в 81 групи, са записани в детските градини на община Велико Търново за новата учебна година. Те са с 54 деца повече в сравнение с миналата година, при същия брой групи. На 5-годишна възраст в задължителните подготвителни групи ще постъпят общо 586 деца, а родителите на други 71 малчугани са избрали да ги запишат в училищата. Шестгодишните в подготвителните групи на детските градини и ОДЗ-та ще бъдат 455.

От началото на 2010 г. до края на юни в детските градини в града са били обучавани 1279 деца в 64 групи, показва справка на Дирекция "Образование" при общината. Средната месечна посещаемост е 20 деца в група, докато за същия период на 2009-а са били средно по 19 деца в група. Забавачките извън Велико Търново са посещавали 170 деца, разпределени в 17 групи. Това формира средна посещаемост от 10 малчугани в групи, при средно 12 за миналата година.

Наблюдава се тенденция към покачване на посещаемостта не само във Велико Търново, но и в по-големите населени места в общината като Дебелец, Килифарево, Самоводене и Ресен, посочват от Дирекция "Образование".

Поради намаления брой деца в градините в другите селища педагозите ще бъдат насочвани в детските заведения с посещаемост над средната във Велико Търново. Това важи най-вече за градините с по една група в селата Присово, Пчелище, Балван и Водолей. При временно намаление на децата, което ще се следи за период от два месеца, една от двете детски учителки ще бъде прехвърлена във Велико Търново.