/ Thinkstock/Getty Images
От септември 2015 година функционира Приютът за безстопанствени животни, който е собственост на Община Велико Търново. Той се намира в землището на с. Шемшево, на около 4 км от селото в посока Буковец. Приоритет в работата му за момента е събирането на безстопанствени животни от парковете и детските площадки, здравни и учебни заведения, както и болни или агресивни кучета и майки с малки кученца. Повече ни разказва управителката на приюта Глория Христова.

Г-жо Христова, бихте ли разказали малко повече за Общинския приют за безстопанствени животни, които се намира край Шемшево? Каква е целта на подобно учреждение и какъв е капацитетът му?

Приютът стартира своята дейност през есента на 2015 година. От тогава през него преминаха близо 600 кучета. Целта е да се прибират проблемните животни – кучета от паркове, градини, детски площадки или такива, срещу които е подаден сигнал за агресивно поведение. Всичко това се прави, за да се гарантира спокойствието на гражданите. Другата причина за създаването на такъв приют е, че той е част от общинската програма за намаляване на броя на безстопанствените животни. Капацитетът на приюта е 74 кучета.

Към момента запълнен ли е той и има ли още места в случай, че се наложи да бъде прието някое куче?

В момента имаме 71 кучета, като почти винаги работим в горна граница, което е типично за всеки общински приют. Винаги имаме варианти да се пусне някое куче, за да приберем друго, но приютът е пълен целогодишно.

А как преценяте кога би могло да бъде освободено едно куче?

Това става по моя преценка, след като се посъветвам с гледачите. Първо проверяваме сигнала, за да знаем за какво става дума, след което следим поведението на животното – дали е агресивно към хора или други кучета, как се държи в група, дали е социално или не, дали е игриво и т.н.

Можем ли да кажем повече и за осиновяването на кучета от приюта - какви са изискванията към кандидатите и какви документи трябва да носят със себе си? Много от нашите читатели се интересуват и дали осиновяването е безплатно.

Да, осиновяването е безплатно. Кучетата са с редовен паспорт, ваксинирани, обезпаразитени и регистрирани. Изискване на Наредбата за приютите е хората, които желаят да осиновят куче, да носят лична карта и да попълнят декларация по образец. Преди да бъде осиновено едно куче провеждаме кратко интервю с кандидата. До момента не сме срещали лоши осиновители.

Водите ли статистика относно броя на осиновените кучета от началото на годината и каква е тенденцията спрямо миналата година?

До момента имаме 121 осиновени кучета. През цялата 2016 година броят им е бил 146. Смятам, че по-малкият брой към момента е заради по-малкия брой малки кученца, които са минали през приюта през 2017 година.
 

Кмет направи инспекция на временен приемник за бездомни кучета


Статистиката показва, че намалява броят на осиновените кучета в Общинския приют, но по Ваша преценка увеличава ли се броят на хората, които предпочитат да осиновят куче именно от такова място, тъй като точно тези животни наистина имат нужда от това или повечето хора предпочитат да си купят новородено кученце от зоомагазин или от човек, който развъжда?

Аз черпя наблюдения от хората, които идват в приюта, а тук идват всякакви хора. Те не идват просто, за да помогнат на кучетата, а и за да си осиновят едно здраво и добро животинче за компаньон. В тази връзка смятам, че се увеличава броят на хората, които си взимат безстопанствени кучета вместо да си купят породисти.

Как бихте коментирали това, че много хора си купуват малки и сладки кученца и след като пораснат и им се нарадват ги изхвърлят на улицата? Не е ли това една от основните причини да има толкова бездомни животни?

Да си вземеш куче у дома не е лесна работа. Това носи и голяма отговорност, тъй като това куче трябва да се възпита на навици, да се прояви към него достатъчно търпение и не всеки издържа този първи момент. Затова може би в много случаи хората осъзнават, че да се грижат за животно е твърде голяма лъжица за тяхната уста. Това, че много кучета биват изоставени на улицата не е въпрос на манталитет, но се възприема като нещо нормално.

Безстопанствените кучета - основна тема на комисия в Областна администрация


Нека обърнем внимание и на доброволците, които посещават приюта. В какво се изразява тяхната помощ?

Имаме няколко групи редовни доброволци, които вършат много работа - извеждат кучетата, разхождат ги, сресват ги, сядат до тях и всъщност именно това социализиране ги прави по-лесни за осиновяване, а това е голям плюс за приюта. Имаме и група доброволци от училище „Вела Благоева“. Те са много редовни, много сърцати и им е много лесно да осъществяват контакт с животните. В тази връзка искам да спомена и, че по време на Благотворителния коледен базар в парк „Марно поле“ тези ученици ще изложат коледни кучешки картички, тъй като ще имат къщичка там.

Освен тези картички какво друго ще има?

Доколкото знам момичетата, които го организират са подготвили календар, магнитчета и други дребни неща. Приютът също може би ще има календар със снимки на кучетата. Тези календари ще се предлагат с благотворителна цел.

Сумите, които се събират от тези Благотворителни коледни базари за какво се харчат?

Искам да поясня, че къщичката не е на приюта, а е на доброволците от Велико Търново, които даряват част от средствата на нас. Основно ги използваме за храна, ваксини, лекарства, както и за лекуването на по-специфични проблеми на някое куче, които ние няма как да си позволим. Доброволците винаги са насреща да ни съдействат.

Получавате ли други дарения и как се справяте с отоплението на животните през зимния период?

По Коледа доброволци изпращат одеала, за което сме им безкрайно благодарни. Забелязали сме, че когато им е по-топло на животните ги разхвърлят и раздърпват, но когато им е наистина студено си ги пазят и миналата година ни свършиха добра работа. Тази година са закупени и 30 нови къщички, което е една добра мярка, която гарантира спокойствието ни през зимния сезон.

В една такава къщичка колко кучета се събират?

Ние имахме около 40 къщички и с 30-те от тази година успяхме да съберем необходимия брой, за да има за всяко куче. Те са с различен размер и кучетата влизат в тях в зависимост от това колко е студено. Като е по-студено времето влизат по 2-3, за да се топлят.

Как си осигурявате храната?

Община Велико Търново има договор за закупуване на гранули - суха храна за възрастни кучета и за бебета. Всяко дарение е добре дошло, особено консервите, защото тях можем да си ги набавим само чрез дарения, а са особено полезни за болни или възстановяващи се кучета.

В заключение нека споменем какво е работното време на приюта?

Приютът е отворен всеки работен ден от 9.00 до 15.00 часа и всяка неделя по същото време. Доброволци и осиновители приемаме по всяко време в рамките на тези часове.