социално подпомагане
социално подпомагане / netinfo
1057 лица в област Велико Търново са насочени да извършват обществено полезна дейност през първото тримесечие на 2017 година. Това съобщи пред журналисти Ивайло Деев, юрисконсулт в Дирекция „Социално подпомагане”-Велико Търново. Той поясни, че 18 от тях са в Община Велико Търново, 90 – Община Горна Оряховица, 131 – Община Елена, 71 – Община Златарица, 23- Община Лясковец, 80 – Община Павликени, 170 – Община Полски Тръмбеш, 61 – Община Свищов, 395 – Община Стражица и 18 в Община Сухиндол. От тях общо 987 лица са положили обществено полезна дейност, а 70 не са. 30 лица от тези, които не са положили труд имат уважителни причини, а останали нямат причина за това.
 
Ивайло Деев отбеляза, че безработните лица в трудоспособна възраст, които получават месечна помощ по чл. 9 и не са включени в програмите за заетост по чл. 126 от Закона за социално подпомагане, задължително полагат общественополезен труд за срок 14 дни по 4 часа дневно по организирани от общинската администрация програми за предоставяне на социални услуги, екологични програми, програми за благоустрояване и хигиенизиране на населените места и други програми за общественополезни дейности.
 
„Лицата, полагащи общественополезен труд, се застраховат със застраховка "Злополука" по реда на Кодекса за застраховането и е за сметка на лицата, които възлагат полагането на общественополезния труд. При отказ на лицата за полагане на общественополезен труд месечната помощ се спира за срок два месеца считано от 1-во число на месеца, през който е направен отказът. При повторен отказ за полагане на общественополезен труд, независимо кога е направен той през последните 5 години, месечната помощ на лицата по ал. 1 се прекратява за срок две години. Изискванията не се прилагат по отношение на лицата, полагащи грижи за деца до 3-годишна възраст, бременни жени след третия месец на бременността им, както и лица с трайни увреждания, включително в процедура на преосвидетелстване до издаване на ново експертно решение на ТЕЛК, удостоверено с входящ номер на документите”, обясни юрисконсултът.
 
По думите на Ивайло Деев лицата, които полагат грижи за болен член на семейството, такива с тежки психични заболявания, лица със статут на бежанец или хуманитарен статут за периода на участие в програми и проекти, както и лица, сключили трудов договор по чл. 114а от Кодекса на труда за съответния месец и лицата, включени в курсове за обучение, квалификация и преквалификация чрез дирекции "Бюро по труда" - за времето на обучение, също не полагат обществено полезен труд.