1 млн. лв. отпуска държавата за честванията на 100-годишнината от Балканската война
1 млн. лв. отпуска държавата за честванията на 100-годишнината от Балканската война / DarikNews.bg
1 млн. лв. отпуска държавата за честванията на 100-годишнината от Балканската война
53303
1 млн. лв. отпуска държавата за честванията на 100-годишнината от Балканската война
  • 1 млн. лв. отпуска държавата за честванията на 100-годишнината от Балканската война

1 млн. лева ще отпусне държавата за честванията на 100-годишнината от Балканската война, съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов. Той оглави Инициативен комитет, който бе сформиран във Велико Търново, за предстоящите тържества по повод вековния юбилей. В него членуват още великотърновският митрополит Григорий, началникът на НВУ „Васил Левски" бригаден генерал Цветан Харизанов, архитекти, културни деятели, представители на запасното войнство, общественици.

„Честванията ще бъдат от октомври 2012 до май 2013 г. До десетина дни ще е готова цялата програма. За отбелязване на годишнината се предвижда възстановяване на войнишките паметници. С дарения ще бъде позлатена короната на паметника Майка България в центъра на Велико Търново", обяви кметът на старата столица Даниел Панов пред членовете на Инициативния комитет.

Министър Цветанов пък информира, че бюджетът за националните чествания няма да е като този за тържествата по случай 100-годишнината от Независимостта, за които са били похарчени 10 млн. лв.

"300 000 лв. от държавния бюджет ще бъдат осигурени за т.г., а останалите 700 000 лв. през идната година. Имаме уверението на финансовия министър Симеон Дянков за това. Предстоят сериозни мероприятия, с които да отдадем необходимата почит и уважение на загиналите във войните 48 000 българи", коментира министър Цветанов. Той обяви, че в момента има много паметници, които са в лошо състояние и за възстановяването им ще отидат около 400 000 лв.

Чуйте Цветанов в звуковия файл.

Вицепремиерът допълни още, че Държавният военен архив ще изготви сайт със сканирани всички документи, свързани с имената на тези войни. По поръчка на общинската управа на Велико Търново пък са отпечатани луксозни календари, които ще бъдат раздадени по училищата. Областната администрация пък е обявила конкурс за есе сред учениците.