Жегата не си дава почивка, кодът отново е жълт
Жегата не си дава почивка, кодът отново е жълт / Impact Press Group, архив

За пореден ден във Варна е обявен жълт код заради високи температури, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. По брега на морето максималните стойности ще бъдат около 34°, а в вътрешността на областта – до 36-37°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще е 1 бал.

Предупредителен код заради горещините е въведен за цялата страна. В областите Видин, Русе и Благоевград той е оранжев, а останалата част на страната обявеният код е жълт.

В планините времето ще е слънчево. По високите части ще духа слаб северозападен вятър. В следобедните часове ще се развие незначителна купеста облачност.Максималната температура на 1200 метра ще е около 26°, на 2000 метра - около 19°.

Жегата няма да ни пусне и през следващите дни. До края на седмицата ще бъде горещо, с максимални температури в повечето места между 34° и 39°.

Захлаждане се очаква в началото на следващата седмица. В понеделник през по-голямата част от деня ще бъде слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места ще превали и прегърми. Във вторник сутринта все още е възможно да превалява в крайните източни райони, но валежите и там ще спрат, а от запад на изток облачността бързо ще намалее до слънчево време.

Според синоптичната прогноза ще бъде доста ветровито - с умерен, в Източна България и силен северозападен вятър, а с него, макар и за кратко, ще проникне значително по-хладен въздух.