Започнаха проверки за качеството на водни пояси, дюшеци и възглавници за деца
Започнаха проверки за качеството на водни пояси, дюшеци и възглавници за деца / Dariknews.bg

Проверки в търговските обекти във Варна за качеството на водните играчки – пояси, очила, възглавници и др., започнаха инспектори от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Обект на проверките са както надуваемите възглавници и дюшеци, така и по-твърдите предмети, предназначени за забавление във вода.

Проверките са част от кампанията "Безопасно лято" на агенцията по метрологичен и технически надзор и ще продължат до 11 юни. Инспекторите ще проверяват дали стоките на пазара отговарят на условията за безопасност, имат ли необходимата маркировка и инструкции за употреба.

„Проверяват се водни играчки, предназначени за плитки води, които трябва да носят детето на повърхността на водата. Това не са средства за плуване, а водни артикули.  Ще следим за безопасността на произведените играчки. Те трябва да имат конкретна маркировка, която да доказва, че продуктите са безопасни и може да се ползват. Трябва да имат и предупредителен текст, в който да е упоменато, че поясите и играчките се ползват само във води, които са под ръста на детето“, обясни Мариета Мухтарова – началник отдел главна дирекция „Надзор на пазара“ Варна.

Предупредителният текст, изписан върху водните играчки и артикули за деца, трябва да се вижда отчетливо и да бъде изписан с шрифт не по-малък от 3 мм. Надписът трябва задължително да започва с призива „Внимание!“ и да е упоменато, че водната играчка се ползва задължително под контрола на възрастен.

В предходните 2 години, в които инспекторите са проверявали търговски обекти във Варна, са открити нарушения именно в надписите.  „Поставянето на този надпис е задължение на производителя, като вносителят на играчките е другият отговорен оператор, който разпространява продукта на пазара. Независимо от това дали ще бъде производител, или упълномощен вносител, той трябва да пуска на пазара само продукти, които отговарят на законодателството“, обясни Мухтарова.

Инспекторите от агенцията ще следят и дали вентилите на пояси, възглавници и водни играчки имат запушалки.