/ Фейсбук
Руската звезда Филип Киркоров, основателят на фондация „Българска памет" д-р Милен Врабевски, шампионката Елица Янкова и президентът на Варненския свободен университет проф. Анна Недялкова са част от тазгодишните предложения за носители на званието „Почетен гражданин на Варна". В списъка с номинираните влизат още научният ръководител на разкопките в местността „Караач Теке" – проф. Казимир Попконстантинов и бившият ректор на Техническия университет проф д.т.н. инж. Асен Недев. Всички те бяха одобрени от членовете на комисиите по образование и култура. Окончателното решение ще бъде взето на сесия на Общинския съвет.

От списъка с предложените отпаднаха Блажен Йосефат Шишков, проф. Милко Коларов, режисьорът Атанас Атанасов, инж. Драгомир Славов и бившият районен кмет на „Приморски” Пламен Градинаров.

За почетен знак за заслуги към Варна „златен” са предложени читалище „Просвета 1927”, директорът на СОУ „Климент Охридски” Петко Петков  и спортистите Антон Радушев и Бончо Бончев.

Кратки биографии на личностите, предложени за удостояване със званието „Почетен гражданин“

Д-р Милен Врабевски – филантроп, ревностен родолюбец, благотворител и музикант. Той е основател и председател на Фондация „Българска памет“, която работи за националното самочувствие на младите българи и за европейската интеграция на българската диаспора по света. Във Варна, откъдето е родом, д-р Врабевски организира серия обучителни курсове с българчета от Украйна, Молдова и Сърбия, през които са преминали 5000 младежи и девойки. Негова е и благотворителната фондация „Искам бебе“ – основен партньор на варненския общински фонд „Инвитро“.

Филип Киркоров – певец, композитор, актьор и продуцент. Безспорен е приносът му за популяризиране на Варна и България по света. През 2000 г. е обявен за посланик на добра воля на ООН. През 2008 г. е удостоен със званието „Народен артист на Руската федерация“, като никога не е пропускал да подчертае, че корените му са от Варна. Киркорове е осемкратен носител на „Овация“, петкратен носител на „World Muzic Awards”, като най-популярен изпълнител на Русия, многократен носител и на „Золотой граммофон“, както и на много други награди. Той е най-продаваният руски изпълнител за всички времена.

Проф. д.т.н. Асен Недев – преподавател, автор на учебници, ректор на Техническия университет – Варна в периода 1991 – 1999 г.   Проф. Недев е автор на 15 учебника и 2 книги. Бил е ръководител на 22 докторанти и над 50 дипломанти, ръководител на повече от 30 научни изследвания и на 34 международни проекта с над 200 студенти и преподаватели. Член на Висшата атестационна комисия, на Международната академия по информатизация към ООН, на много национални и научни съвети.

Проф. д.ик.н. Анна Недялкова – президент на ВСУ „Черноризец Храбър“. Учредител е на Асоциацията на българските частни висши училища и активен член на български и международни професионални организации и сдружения. Носител на редица почетни национални и международни отличия, сред които почетен знак на президента на България, награда „Варна“, доктор хонорис кауза на университета Алмамер в Полша и др. Тя е първият ректор на български университет, приет за пълноправен член на Клуба на ректорите на Европа.

Елица Янкова – състезател по борба свободен стил в категория до 48 кг. Спортните успехи на варненката са многобройни. През 2013 г. печели световната титла в София и сребърно отличие от Европейското първенство в Скопие. Следващата година е бронзова медалистка на Европейското първенство в Катовице, а през 2015 г. заема второ място на Европейските игри в Баку. Кулминацията в досегашната й спортна кариера е бронзовият медал от Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

Проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов – университетски преподавател, археолог медиевист и епиграф. Като изследовател на Средновековието проф. Попконстантинов има значим принос за Варна с проучванията си на два от най-големите средновековни манастири – край с. Равда, Провадийско, и във варненската местност Караач теке (Пчелина) – обект, по-популярен като Княжеския манастир. Своите находки проф. Попконстантинов представя на международни изложби и форуми, като по този начин популяризира културно-историческото наследство на Варна. Носител е на множество награди.