Кметът се срещна със студенти от ТУ Варна
Кметът се срещна със студенти от ТУ Варна / Пресцентър Община Варна
„Техническият университет търси талант” – това е мотото на събитие, организирано от студентския съвет по повод 55-годишнина на вуза, част от проявите, подчинени на титлата Европейска младежка столица. Инициативата бе представена на кмета на Варна Иван Портних по време на среща със студенти и с академичното ръководство. В нея се включиха Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности”, и Сергей Петров, представител на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица”, съобщава пресцентърът на общината.. 

„Искаме да съберем интересни млади хора от всички университети, убедени сме, че ги има, амбицирани сме да им дадем шанс за публична изява”, сподели представител на съвета. Стана ясно, че в самия вуз таланти не липсват – много студенти работят активно в 6 клуба – „Роботика и мехатроника”, „Авто-мото клуб”, „Екологично”, „Кино и фото технологии”, „IT++” и «Морски клуб», където показват отлични резултати на наши и международни форуми.

„Радвам се, че сте активни. Вярвам, че ще продължим заедно да работим за още по-тясно сътрудничество с академичната общност във Варна, защото оценяваме потенциала, който имате”, каза кметът Иван Портних. Той сподели, че е важно да се утвърждават политики за развитие на младите хора. „Тук съм, за да чуя Вашите идеи за нашия град, който искаме да превърнем в град на знанието. Последователно работим по направление образование-кариера-доходи, защото сме уверени, че това е правилния подход”, каза кметът. 

Той запозна младите хора с основните проекти, свързани с това – повече пари за образование – 104 млн. лв. в общинския бюджет за т.г.. Нова библиотека, която ще бъде модерно градско пространство за наука и култура - техническите проекти за сградата трябва да са готови до юни месец. Изграждане на Черноморски международен младежки център, като място за обмен на идеи и привличане на експерти в помощ на стартиращи компании на млади хора. Иван Портних припомни, че индиректен показател за положителната насока в развитието на Варна е интересът на нискотарифните авиокомпании, които само за 2 месеца откриха 9 нови целогодишни линии до различни точки в Европа. „Това е добра възможност за реализиране на другата ни амбиция – да превърнем Варна в дестинация 4 сезона”, каза кметът. 

От името на академичното ръководство ректорът на Техническия университет проф. Росен Василев изрази увереност за още по-активно сътрудничество с Община Варна. Поставени бяха няколко проблемни теми – липса на средства за саниране на общежитията и необходимост от актуализиране на транспортната схема на града, свързана с по-лесни възможности за достъп до университета. Кметът Иван Порнтих пое ангажимент да потърси възможни решения с експерти от общината. Той допълни, че предстои да бъде направен ремонт на ул. „Студентска”.

Представителят на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица” Сергей Петров заяви, че всички прояви от събитийния календар на вуза ще бъдат включени в календара на ЕМС. Ще бъде осигурена и зала за инициативата за търсене на млади таланти.