/ netinfo
Местният парламент предприе нова важна стъпка към връщане базата на футболен клуб „Спартак”. Общинският съвет реши да замени своите акции от капитала на „Спортен комплекс Спартак” АД за акциите на „Стили роуд” ЕООД и „Инжстрой холдинг” АД в „Стадион Спартак” АД. Така Общината ще стане едноличен собственик на капитала на „Стадион Спартак”, в чийто активи са включени стадион „Спартак” и прилежащите му съоръжения и паркинг. 

Пазарната оценка на акциите, собственост на Община Варна от капитала на „Спортен комплекс Спартак”, съгласно експертна оценка, възлиза на 3 622 900 лева. Пазарната оценка на акциите, собственост на Стили роуд” и „Инжстрой холдинг” от капитала на „Стадион Спартак”, които Общината ще придобие в замяна, възлиза общо на 4 966 500 лева. Така Общината ще придобие акции на по-висока стойност от тези, които прехвърля. 

Калименов: Бъдещето на "Спартак" зависи единствено от разделянето на дружеството

В анализа и оценката на имотите има допуснати съществени грешки, изтъкна независимият общински  съветник Григор Григоров. Той обясни, че в анализа има автомивка и други обекти в района на стадиона, които в момента не съществуват.

„С този акт ще узаконим окончателно грабежа, който се случва преди много години, замислен без участието на тук присъстващите”, заяви Григоров в зала „Пленарна”. Той се закани „да сезира всички възможни органи, които да коригират тази история”.

Костадин Костадинов („Възраждане”) изрази притеснение, че казусът с имотите на „Спартак” се вземат без да са гледани на комисии, при условие, че става въпрос за милиони левове. Той определи това като „изключително неприятен престъпен двоен стандарт”.

Председателят на групата на ГЕРБ Марица Гърдева съзря в изказванията на някои съветници предизборен популизъм. „Крайно време е да го решим този въпрос и да приключим с тази сага, надявам се, един път завинаги”, заяви Гърдева.

Според Янко Станев (СДС) е възможно в решението  да има елементи с противоречива същност, но не трябва да има съмнение в оценителя и правните процедури, които се прилагат. „Като бизнесмен мога да имам известни претенции по това или онова.

Но ми е направило впечатление за последните 28 години, че е имало случаи, в които сме допускали грешки. Проблемът ни е бил когато не искаме да оправим грешките, дори и от благородни подбуди. Затова предпочитам сега да се изчисти въпросът и да вървим по новия път”, сподели Станев. 

С реорганизация компенсират седалките на стадион "Спартак" заради строежа на бул. "Левски"

Ивайло Митковски (ДСБ) пък постави въпроса дали след като част от трибуните на „Спартак” бяха премахнати заради булевард „Левски”, стадионът ще може да вземе лиценз. Отговори му единствено Евгени Балев от Управителния съвет на „Спартак”. Той даде за пример стадион „Тича”, който по думите му е отрязан заради булеварда и няма една трибуна, но играе в „А” група. 

”Белята е направена много отдавна от хора, една част от които не са тук, включително и от предишния кмет. Всички много добре знаете, че има едни 50 декара в това дружество. Сега по един или друг начин главният акционер решава да върне и фактически да подари на Общината 40 декара и ние започнахме да търсим кусури”, изтъкна Балев. Той и няколкото фенове на ФК „Спартак” приеха с аплодисменти днешното решение на Общинския съвет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК