Проект на Десислава Иванова, специалност „Архитектура“
Проект на Десислава Иванова, специалност „Архитектура“ / Дарик Варна
Най-неглижираните обществени места във Варна с шанс да се сдобият с нова визия
Студенти по архитектура и дизайн разработиха проекти, които показват как някои възлови места във Варна могат да бъдат преобразени. Обект на разработките са Червеният площад, градинката зад цветния пазар „Чаталджа”, пространствата около ЖП Гарата, пред храм „Св. Петка” и зад Съдебната палата, и дори Трета буна на варненския плаж.

Студенти с проекти за възлови места във Варна
Дарик Варна

Разработката са направени в рамките на студентската лаборатория „Варна – град за хората“ във Варненския свободен университет. Авторите на проектите са студенти именно там.

Проект на Денислава Иванова и Сияна Георгиева, специалност Архитектура
Проект на Денислава Иванова и Сияна Георгиева, специалност „Архитектура“ Дарик Варна

Една от основните дейности на лабораторията е генериране на проектни предложения за най-неглижираните обществени места във Варна.
 
В концепцията на лабораторията е заложено разработването на креативни и иновативни проекти за Варна от студенти и преподаватели, които да бъдат предоставени на Община Варна за реално изпълнение.

Проект на Кристиян Янъков, специалност Архитектура
Проект на Кристиян Янъков, специалност „Архитектура“ Дарик Варна

Проект на Йордан Йорданов, специалност Архитектура
Проект на Йордан Йорданов, специалност „Архитектура“ Дарик Варна

Според създателите на „Варна – град за хората“ перспективите пред проектите е разработването им в техническа фаза до етап получаване на разрешение за строеж и последваща реализация от Община Варна. Реализираните проекти ще повишат комфорта на обитаване на гражданите и ще послужат за модел на добри практики за работа с Община Варна.

Проект на Кристина Стоянова, специалност Дизайн
Проект на Кристина Стоянова, специалност „Дизайн“ Дарик Варна

В разработването на проектите взеха участие 57 студенти. Изготвени са над 100 идейни проекта за различни публични зони на Варна. От тях 21 са селектирани и представени на Община Варна за одобрение. Отличените разработки са подредени в изложба, която бе открита този следобед на входа на Морската градина.

Проект на Георги Найденов, специалност Архитектура
Проект на Георги Найденов, специалност „Архитектура“ Дарик Варна

Гост на откриването на изложбата бе главният архитект на Варна Виктор Бузев. Според него в близък план могат да бъдат реализирани два от проектите – подлезите до Икономическия университет и на спирка „Явор”.

Проект на Камелия Николова, специалност Архитектура
Проект на Камелия Николова, специалност „Архитектура“ Дарик Варна

Пред Дарик арх. Бузев разкри, че фаворит в изложбата му е проектът за обновяване на подлеза на кв. „Чайка” (към стадион „Варна”) и ще се бори той да бъде реализиран. Там обаче ще има много сериозна работа по техническата и работната фаза на проекта.

Проект на Десита Дучева, специалност Архитектура
Проект на Десита Дучева, специалност „Архитектура“ Дарик Варна

Главният архитект на Варна разкри, че е впечатлен от подхода на младите архитекти.  А за „неглижираните обществени места във Варна” каза следното: „Местата са много. По всички квартали. Това са подходите към Морската градина и се ползват от всички. Като първа стъпка трябва да покажем, че това не е само теория, а могат и на практика да се случват подобни проекти”. 

Според арх. Бузев, проектът за Трета буна е най-далече от реализация и в близките години няма как да се случи, тъй като буните са изключително държавна собственост.

Проект на Цветелина Дафинкичова, специалност Дизайн
Проект на Цветелина Дафинкичова, специалност „Дизайн“ Дарик Варна

Изложбата е подредена на входа на Морската градина, до слънчевия часовник, и може да бъде разгледана до 4 октомври.