За първи път ПАЧИС изпраща наблюдатели на парламентарните избори в България
За първи път ПАЧИС изпраща наблюдатели на парламентарните избори в България / Морски бизнес

Парламентарната асамблея за черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) ще изпрати свои представители като наблюдатели на предстоящите парламентарни избори в България. Това ще бъде първо по рода си посещение в страната ни, съобщи за Дарик Свилен Крайчев – заместник генерален секретар на организацията и един от делегатите. Освен него, да наблюдават изборите, в България ще пристигнат Асаф Хажиев - вице-президент на ПАЧИС и ръководител на азърбайджанската делегация към ПАЧИС, депутат от Азърбайджан;  Олена Нетецка – ръководител на украинската делегация към ПАЧИС, депутат от Украйна;  Предраг Маркович – ръководител на сръбската делегация към ПАЧИС, депутат от Сърбия.

Делегацията ще има за основна задача да проследи провеждането на изборите и да се запознае на място с организацията им. Изключително важно за ПАЧИС е изборите да бъдат честни, със спазени процедури и проведени съгласно изискванията на българското законодателство, поясни пред Дарик Крайчев. По този начин се затвърждават основите на демокрацията не само в държавата, където се провеждат изборите, но и в региона, което е от изключителна важност за държавите членки на организацията.

Свилен Крайчев, който бе депутат от ГЕРБ от Варненски регион, се съгласи да отговори на няколко въпроса на Дарик във връзка с предстоящото наблюдение, което ще осъществи Парламентарната асамблея в страната ни.

Какъв е опитът на ПАЧИС при наблюдаването на избори?

Имало е такива посещения, примерно през 2004 година в Украйна на президенските избори, но сравнително отскоро ПАЧИС започна редовно да изпраща свои представители като наблюдатели по време на избори. Икономическата насоченост на организацията доминираше над чисто политическите дейности, но се взе решение да започнат такива, които са присъщи за парламентарна асамблея. От една страна, участието ни е добре за приемащата държава, защото по този начин се демонстрира желание за прозрачност на изборите. От друга страна, това е добре и за нашите представители, защото те могат да сравнят положителните или отрицателните страни на изборния процес, с този в своите държави.
Като казвам отскоро, това в никакъв случай не означава липса на опит. Нашите членове са депутати и те всички много добре познават изборния процес в държавите си, а той не се различава генерално. Освен това, мнозина от тях са участвали като наблюдатели в други държави, по линия на други организации или от името на своите парламенти. Така че опит, мисля, има в изобилие.

Решението за редовно участие като наблюдатели в избори в държави членки на организацията бе взето след наше участие по време на изборите в Армения, а после в Украйна миналата година. Впоследствие бе решено да продължим да участваме като наблюдатели в различните страни. В България това са първите избори след това решение, поради което ще сме за първи път тук.

Какви нарушения са установявани в държавите, където сте наблюдвали изборни процеси? А последствията какви са от гледна точка на Асамблеята?

В тези страни, в които е участвала ПАЧИС, не са установени някакви драстични нарушения или поне с времето те намаляват. В Украйна, по време на споменантите президенски избори, българската делегация не е подписала протокола, поради съмнения за фалшификации. Разбира се, не минава и без обичайните, като примерно поради малко на брой секции за гласуване се събират огромен брой хора, които чакат на дълги опашки, а това изнервя и дори отказва упражняването на вот от страна на гласуващите. Не минава и без политически реклами във време забранено за такива и други подобни.
Но както вече казах, поканата от страна на приемащата страна към такива организации е и вид гаранция, че се подхожда открито и честно от страна на политическите партии и никой не се готви за фрапиращи манипулация на изборния процес, което е добре.
Това, което замисляме в бъдеще, е да бъдат събрани наблюденията, да бъдат обсъдени и систематизирани и след това да бъдат разпратени до парламентите. Мисля, че ще бъде полезна информация за всички, а освен това ще бъде обмен на добри практики. Това вероятно ще стане след участие във всички страни, членове на организацията.

Ще има ли приоритетни региони за делегатите на ПАЧИС по време на парламентарните избори?

Нямаме някакви специални приоритети. Вероятно районът ще бъде София, защото там е международното летище и от гледна точка на комуникацията е по-удобно. Вероятно ще искаме да посетим и някой по-малък град, както и село в района. Поне такава бе практиката в другите държави. Посещението ще е ден по-рано, по време и ден след изборите. Това може би не е много, но все пак да не забравяме, че членовете на делегацията ни са депутати, които имат свои задължения в страните си и им е трудно да отделят много време.

Вие лично ще обърнете ли специално внимание на Варна, г-н Крайчев?

Следя процесите във Варна с най-голямо внимание, но за съжаление поради малкото време и голямото разстояние, едва ли ще можем да дойдем до Варна. Макар че не е практика на организацията, мисля си дали да не предложа посещение за следващите кметски или местни избори. Би било полезно, според мен.