Във Варна се появиха първите контейнери за стари дрехи (СНИМКИ)

Контейнер за стари дрехи на Централния (Колхозния) пазар
Контейнер за стари дрехи на Централния (Колхозния) пазар / Дарик Варна
Вече и във Варна могат да се дарят ненужни дрехи и други текстилни продукти в специални за целта контейнери. Няколко контейнера за дрехи и аксесоари от текстил се появиха вече в морската столица.  Специализираните съдове са поставени на Колхозния пазар (до детската кухня), на пазар “Часовника" (Синия пазар), на бул."Чаталджа", в Цветния квартал, в кв. “Аспарухово", на паркинга на "Метро" и други места.

Общо 10 контейнера за дрехи ще бъдат разположени в различни точки на града, съобщиха от БЧК-Варна. За обработването на дрехите ще се грижи фирма с дългогодишен опит в тази сфера, с която ще бъде подписан договор. Контейнерите ще дадат възможност на всеки, който желае да дари стари, но години за употреба дрехи, да го направи по всяко време и по удобен начин.Инициативата е по подобие на отдавна съществуващ модел в Западна Европа. 

Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. Тя стартира от Пловдив на 1 март 2016 г., след което мрежата от контейнери постепенно се разшири и в София, а за период от няколко години е планирано броят им да достигне 1000. 

Събраните продукти периодично ще се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване.  Изискването към текстилните изделия - дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари, е да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка. 

Дарик Варна

С тези, които са годни за употреба, ще бъде създаден кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи и ще се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда. 

Друга част от текстилните изделия, които са годни за използване отново като дрехи, се изнасят предимно за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка, Близкия Изток и др. Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил. 

Този щадящ природните ресурси модел има за цел да връща суровините обратно в икономиката и да създава възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или трансформирането им в друг вид продукт. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК