Във Варна общинарите минават на ваканционен режим
Във Варна общинарите минават на ваканционен режим / Дарик Варна, архив

За трите летни месеца на тази година варненските общински съветници ще се съберат само веднъж на заседание на местния парламент, съобщава "Труд". Най-вероятно сесията ще се състои в края на юни или началото на юли, прогнозира председателят на Общинския съвет Иван Луков. Той подчерта, че през август традиционно не се провеждат заседания, защото бил отпускарски месец.

За последно съветниците работиха на 13 май, а от тогава до сега не се е провело заседание на нито една временна или постоянна комисия към съвета. Според Луков това се дължи на липсата на достатъчно материали, които местните избраници да разглеждат, но и малкото постъпили не се дискутират в комисиите.

Една от най-важните теми, които съветниците трябва да решат през лятото, е за разширяването на гробищния парк “Тополи”. В края на април стана ясно, че до 4 месеца гробищните места там ще свършат. Тогава ОбС излъчи работна група, която да преговаря за купуване на съседен парцел от частен собственик. Към момента резултати от работата на групата няма.

Решенията, които по принцип взема ОбС, се инициират по два начина - или по предложение на администрацията, или по инициатива на общински съветници. “Не мога да кажа, че липсват преписки, но не са достатъчно, за да събираме целия общински съвет”, обясни Луков. Той допълни, че лично подканя председателите на отделните комисии да свикват заседания, но подчерта, че не може да ги задължи.

Данните от канцеларията на съвета показват, че от началото на мандата на този състав всяка година е имало минимум по 3 заседания на местния парламент в трите летни месеца, като през 2013 г. е имало дори 4 летни сесии.

Според представители на неправителствени организации липсата на активност сред съветниците се дължи на променения начин на заплащане на техния труд. Преди те получаваха суми за участие в комисии и сесии на съвета и колкото по-често работеха, толкова повече пари вземаха.

С последните изменения принципът се обърна. Сега съветниците получават по около 1000 лева на месец, независимо дали работят или не, като върху тези пари се налагат глоби при отсъствия. Луков отрече да има такава зависимост и настоя, че единствената причина за разредения режим са малкото материали.

За последния месец има глобени само двама съветници за нарушения на новите правила. Луков смята, че новият модел на заплащане е по-добър, защото съветниците станали по-дисциплинирани и нямало провалени заседания заради липса на кворум.