Вълканов се завръща на бял кон във ВиК-Варна, Русев сдава поста до месец
Вълканов се завръща на бял кон във ВиК-Варна, Русев сдава поста до месец / Варна утре, архив

Управителят на "ВиК-Варна" Веселин Русев ще се раздели с поста си след броени седмици. Информацията потвърдиха за Дарик източници от управляващата партия. Почти сигурно е, че на негово място ще бъде върнат бившият шеф на водоснабдителното дружество Валентин Вълканов. От ГЕРБ-Варна мотивираха единствената номинация с липсата на достатъчно добри ръководни кадри в бранша.

Преди дни от министерство на регионалното развитие и благоустройството с писмо са наредили на Русев да свика Общото събрание на дружеството, което да гласува смяната му, както вчера съобщи „Дневник”. Така на практика на Русев ще му се наложи сам да организира своето напускане, като в срок до един месец след обявяване в Държавен вестник насрочи и събранието. Първа точка в дневния ред ще бъде именно гласуване на оставката на Русев и назначаване на нов управител. Срокът за публикуването на съобщението е 12-дневен и изтича в началото на следващата седмица.

По непотвърдена информация причините за смяната на ръководството на "ВиК Варна" се крият в лошите финансови резултати на дружеството, както и в многобройните и все по-продължителни аварии по водопреносната мрежа в Морската столица.

В същото време електронният сайт "Варна утре" информира, че "ВиК" вече трета година не внася в бюджета на Община Варна дължимия дивидент от печалбата си.

За 2009-а са внесени само 263 280 лева, а останалият близо половин милион лева виси. Видно от справките дори през 2011-а не е постъпвал нито лев.

Напомнителните писма за задълженията си остават засега само добри пожелания.
Според общинските юристи от дирекция "Правно нормативно обслужване" е необходимо да се изготви предложение до Общинския съвет за вземане на решение за завеждане на дело срещу ВиК за дела от печалбата.

Инж. Веселин Русев стана шеф на местното водоснабдително дружество през ноември 2009 г., като зае мястото на инж. Валентин Вълканов. Вълканов зае общинска длъжност, след като кметът Кирил Йорданов го постави начело на общинското предприятие „Инвестиционна политика”. Проверките на дейността му като управител на "ВиК-Варна" не показаха злоупотреби.

Преди да стане шеф на "ВиК-Варна", Русев оглавяваше „ВиК-Златни пясъци”.

51% от капитала на ВиК-Варна е собственост именно на държавата, а 35% - на Община Варна.

Веселин Русев не пожела на този етап да коментира информацията за евентуалната му смяна, но увери, че в скоро време ще го направи.

Смяната на варненския ВиК-шеф няма да е единствена. За 25 юли е насрочено събрание на шуменското водоснабдително дружество, което също ще освободи досегашния си управител.