Водното спасяване по Черноморието е на изчезване, смята Силов
Водното спасяване по Черноморието е на изчезване, смята Силов / netinfo

Все по-малко са желаещите, които искат да станат морски спасители. През последните години този проблем се разраства и недостигът на кадри се усеща, както в България, така и в целия свят. Това съобщи председателят на Български червен кръст Христо Григоров на отчетното събрание на БЧК, което се проведе във Варна.


В страната месечното възнаграждение, което се дава на морския спасител е около 450 лв. Колегите им по басейните получават до 800 лв. В чужбина спасителите вземат десет пъти повече от колегите си в България, поясни Григоров. Той бе категоричен, че БЧК трябва да започне диалог с концесионерите на плажовете, за да се увеличат заплатите на морските спасители.


За периода 2005-2008 година 59 души са се удавили на плажовете във Варна и по курортите, което е обезпокояващо, коментира  директорът на Водна спасителна служба към БЧК във Варна Лаврентий Силов. Според него, проблемът с морските спасители се разраства и в скоро време варненските плажове може да останат без хора, които да се грижат за плажуващите.