Виртуален музей показва скулптури във Варна
Виртуален музей показва скулптури във Варна / Live.Varna.bg

Варненският виртуален музей скулптура на открито – Freeдом, вече е достъпен, съобщиха организаторите. Иновативният проект на фондация „Рая Георгиева” за дигитализиране и популяризиране на изкуството в градска среда е финансиран по програмата на фонд „Култура” към Община Варна.  Първият виртуален посетител бе деветокласничката Михаела, активист от Общинската доброволческа служба, част от екипа на фондация „Рая Георгиева” по популяризиране на проекта.

Виртуалният музей стартира с колекция от 9 скулптури от камък и дърво, дело на творци от пет държави, реализирани в рамките на Freeдом - Първата международна скулптурна среща, част от фестивал Contempo през 2015 г. Музеят се разгръща върху 2200 дка площ, а скулптурната пътека има дължина 6 км. На реалните посетители ще бъдат предложени три разнообразни безплатни пешеходки разходки с гид, а за привличане на младежката аудитория са предвидени конкурси за детска рисунка и любителска фотография.

Виртуалният музей за скулптура на открито предлага интерактивна карта на дигитализираната арт колекция, информация  за местонахождението на творбите, за концепцията и биографията на авторите им. Платформата е двуезична – на български и английски с мобилна версия. Адресът е www.fosmus.org