Варненските тийнейджъри използвали енергийни напитки за изтрезняване
Варненските тийнейджъри използвали енергийни напитки за изтрезняване / снимка: Reuters, архив

Енергийните напитки могат да бъдат опасни за децата и тийнейджърите, предупреждават експерти. Приемът им в по-големи дози води до свръхвъзбудимост и дори сърдечни проблеми. Заради негативното влияние на тези все по-разпространяващи се питиета, Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград например поиска те да бъдат забранени за младежи до 18 години.

Според д-р Борислав Станчев – експерт във варненската общинска дирекция „Превенции“, по въпроса със забраната на енергийни напитки не бива да се прибързва и преди да се вземе решение той трябва добре да се прецизира. Редно е да се изследват видовете напитки и веществата, които съдържат, смята специалистът.
Кафето също е източник на енергия, а на пазара свободно се продават и консумират безалкохолни, които имат в състава си кофеин, припомни д-р Станчев. Той призна обаче, че при някои от енергийните напитки процентното съдържание на това вещество е доста завишено.

Дали приемът на енергийна напитка ще се отрази негативно на организма на детето, което я е приело, зависи от дозата, коментира д-р Мариета Йовчева от отделението по токсикология във Военноморска болница. Ако тя е ниска, може да се стигне само до лека възбудимост. Ако се предозира обаче, е възможно да се появи сърцебиене и да се наложи лекарска намеса.

Опасната комбинация енергийна напитка с алкохол е все по-често срещана сред варненските тийнейджъри и дори може да се говори за практика, която идва от променените нагласи, разкри д-р Станчев. Механизмът на пиене с часове, съпроводено с мезета и салати, вече е изместен от екстремния, бърз прием на алкохол с цел напиване. Често тази комбинация върви и с употреба на амфетамини, и дори кокаин.

"Първо взимат амфетамини, после пият алкохол. След това приемат енергийни напитки, които да ги вдигнат, и започват отначало", коментира общинският експерт.

"Има тенденция младежите да пият енергийни напитки след употреба на алкохол, за да се задържат бодри и да танцуват в дискотеките по-дълго. Това обаче не е безвредно", предупреди д-р Йовчева.

От Спешна помощ във Варна разкриха пред Дарик, че случаите на повиквания за предозиране на енергийни напитки са единични.