Варненските общински съветници с над 1000 лева заплата?
Варненските общински съветници с над 1000 лева заплата? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Варненските общински съветници с над 1000 лева заплата?
69491
Варненските общински съветници с над 1000 лева заплата?
  • Варненските общински съветници с над 1000 лева заплата?

Общинските съветници във Варна може да получават по 1 000 лева месечна заплата. Това е възможно след влизането в сила на промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация от декември, които позволяват на местните депутати да получават до 70% от заплатата на председателя на Общинския съвет. Досега те взимаха до 30 на сто от средното възнаграждение в кметската администрация.

Основната месечна заплата на шефа на местния парламент, гласувана през юли 2012 г., е 1495 лева. Ако съветниците се възползват от максимално допустимите 70%, възнагражденията им ще скочат на 1 046,5 лева, т.е. седемкратно, тъй като в момента те се разписват срещу 136 лева месечно.

Повишение на заплатите на варненските избраници със сигурност ще има, показа проверка на Дарик. С колко обаче да е увеличението, ще бъде обсъдено от председателския съвет в следващите дни.

Единият вариант, който се дискутира, е да има базово възнаграждение, равняващо на минималната работна заплата за страната, а за присъствие на сесии и заседания на комисии да се плаща допълнително. „Другият вариант е да има една заплата, която е до 70% от възнаграждението на председателя, но за всяко неучастие в комисия или на сесия съветникът да бъде санкциониран и да получава с определен процент по-малко”, коментира шефът на местния парламент Иван Луков.

Нагласите на групите в Общинския съвет клонят към втория вариант. Повечето съветници са за по-високи заплати, но за орязване на размера им при отсъствие от комисия или сесия.

„Не следва да се повишават възнагражденията. В случай че има такова решение за увеличение, ще държим да има строги санкции за неприсъствие на сесии и комисии”, каза Тодор Балабанов, председател на групата на ГЕРБ в Общинския съвет.

За драконовски санкции е и председателят на групата СДС-ДА Янко Станев.

„Ако приемем, че възнаграждението на един общински съветник се повиши, то тогава санкциите, които се налагат върху тези възнаградения, трябва да бъдат такива, че да осигуряват на 100% присъствието им. Санкциите трябва да бъдат такива, че да показват кой колко е работил. Възнаграждението не се дава за титлата общински съветник, а за количеството труд, който той е свършил”, каза той.

Варненските общински съветници с над 1000 лева заплата
netinfo
Станев припомни, че преди време е било обсъждано въвеждането на санкции за отсъствие без уважителна причина. „Предполагам, че подобни мерки ще вкараме и сега. Спомням си, че достигаха до 90% от възнаграждението на съветника, при положение че той не посещава, не гласува на сесиите и комисиите. Имаше и санкции за това, че е дошъл сутринта на сесия, изказал се е да го чуят медиите и публиката, след което си е тръгнал”.

Председателят на Общинския съвет, а и голяма голяма част от избраниците са на мнение, че повишаването на заплатите ще ги мотивира да работят повече и няма да отсъстват често.

„Идеята на увеличението на заплатите е да се активизират съветниците. През 2012 г. парите бяха орязани с цел икономии, но не беше помислено за обратния ефект, а именно, че това ще демотивира съветниците. За 100 лева кой работи?”, попита Пламен Начков от БСП.

Почти всички общинари казват, че сегашното възнаграждение не е адекватно на труда, който полагат.

„Сегашното ни възнаграждение е подигравателно и обидно ниско. Бил съм в четири или пет Общински съвета, поне в половината не сме получавали никакво възнаграждение. По-добре без пари, отколкото беше досега”, коментира д-р Ивайло Митковски от ДСБ.

„Общинският съветник участва в три постоянни комисии, във временни също, и е длъжен да идва на сесия. Много от времето му минава в четене на документи, разрешаване на проблеми, а възнаграждението му е 136 лева”, каза председателят на местния парламент Иван Луков.

Новият размер на заплатите предстои да бъде обсъден от ресорните комисии. Твърде вероятно е общинарите да  гласуват по-високите си доходи на следващата сесия.