Варненски учени ще броят рапаните край брега
Варненски учени ще броят рапаните край брега / Дарик Варна, архив

През май започва изготвянето на оценка на запасите от рапани пред българския бряг. Проучването на Института по рибни ресурси - Варна ще бъде направено с помощта на научно-изследователския кораб „Проф. А. Вълканов" и ще продължи около 2 месеца, обяви зам.-директорът на института д-р Елица Петрова.

Последната оценка на варненския институт за запасите от рапан са от 2005 г. Проучването е било направено в зоните, където през 70-те години на миналия век рапаните са унищожили напълно запасите от черна мида. Преди 8 години е било установено, че запасите от черна мида край родния бряг са около 100 000 тона и са повече от рапаните, припомни д-р Петрова.

Институтът по рибни ресурси е готов с предложението за оформяне на зоните за рапоноулов. Те ще са общо 5 - край Балчик, нос Галата, Бяла и Маслен нос, като предстои определянето на район за улов и край Несебър. Зоните са изтеглени след 5-милната зона, за да се осигури размножаването на рибите край брега. Границите на районите са съобразени с ограниченията за улов по Натура 2000, посочи проф Стойко Стойков. Заради липса на актуална информация за запасите от рапани, при изготвянето на картата със зоните за улов е взето под внимание и мнението на рапаноловци, обясни ученият от Института по рибни ресурси.

От миналата година уловът на рапани с обикновен трал е забранено. Разрешен е единствено с бийм трал, който е снабден със ски, които не му позволяват да потъва и рови дъното, припомни проф Стойков на среща с представители на браншови асоциации и сдружения.

Корабите на рапаноловците ще могат да тралят само в разрешените полета. За да бъдат контролирани, плавателните съдове ще бъдат снабдени с проследяващи устройства. При излизане на лов корабите ще са длъжни да информират Центъра за наблюдение на риболовните кораби, базиран във Варна, отбеляза директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) д-р Драгомир Господинов. При тралене извън разрешените зони на рапаноловците ще бъде отнемано удостоверението за стопански риболов, закани се шефът на рибарската агенция.

На днешната среща, организирана от ИАРА, стана ясно, че с улов на рапани у нас се занимават между 60 и 70 кораба, а над 2000 българи са свързани с този бизнес.