Варненец направи учебник по Родинознание, учители искат да преподават по него
Варненец направи учебник по Родинознание, учители искат да преподават по него / снимки: kostadin.eu

Учители по история масово искат да преподават по алтернативния учебник по Родинознание. Това обяви в ефира на Дарик Варна общинският съветник и председател на движение „Възраждане" Костадин Костадинов, който е инициатор за създаване на учебника.

Изданието среща подкрепата и на много училищни директори, разкри още историкът Костадинов. Според него няма риск учители да бъдат санкционирани, ако преподават по учебника, който не е одобрен от Министерството на образованието.

Варненец направи учебник по Родинознание учители искат да преподават по него
netinfo


Учебникът по родинознание е създаден от Костадинов и група негови съмишленици, в свободното им време. Предназначен е за ученици от първи до четвърти клас. Съдържанието се базира на стари учебници отпреди 1944 г., като са добавени резултатите от историческите изследвания от последните години.

"Изданието бе завършено в края на август. Хартиеният вариант се разпространява безплатно. Първото издание от 5000 бройки свърши само за няколко дни. Запитвания имаше дори от български училища в Мексико, САЩ, Исландия и Египет", обясни авторът.

Учебникът може да се изтегли в електронен вариант от блога на Костадинов. Дотук учебното пособие има вече над 400 000 сваляния, разкри варненецът, който е директор на Регионалния исторически музей в Добрич.

Варненец направи учебник по Родинознание учители искат да преподават по него
netinfo

Учители и родители споделяли, че учебникът се харесва много от учениците заради начина, по който е написан - в разказвателен, приказен стил. Харесвал се както от деца в детската градина, така и от ученици в 11-и и 12-и клас.

„Аз мисля, че историята като идеологическа наука трябва да бъде преподавана по такъв начин, че децата да се влюбват в нея. Това е нашата история, историята на нашия народ, на нашия род, на нашата кръв, на нашите битки, на нашата култура и нашите велики постижения. И ние трябва да ги обичаме и да се гордеем с тях", смята Костадин Костадинов.

Варненският общински съветник сподели, че учебникът е направен като израз на безсилие, след среща с трима поредни министри, депутати, експерти в образователното министерство и служители в Инспекторатите по образование. Последваха и поредица от протести срещу нескопосаните учебници и заплахи, че родители ще спрат децата си от училище.

„Освен медийния шум и общото одобрение, което постигнахме, абсолютно никакъв ефект нямаше. След като нищо не стана, реших, че единственото, което мога да направя, е да направя учебник поне за моите деца и за децата на мои приятели и близки", коментира Костадинов.

Той отхвърли критиките, че произведението е по-скоро пропагандна литература и не почива чак толкова на обективни исторически факти. „Това, че някой не ги познава, не означава, че трябва да ги отрича", посочи Костадинов. Той е категоричен, че написаното се базира на историческата истина.

Варненец направи учебник по Родинознание учители искат да преподават по него
netinfo

Алтернативният учебник по Родинознание ще има и втори тираж. Заради големия интерес изданието ще бъде качено за теглене и в неговия предпечатен вариант, за да могат най-вече българите зад граница да си го изтеглят и разпечатат.

Учебникът може да бъде изтеглен от ТУК.