Варна става дружка с Барселона,  Стоичков помага
Варна става дружка с Барселона, Стоичков помага / netinfo
Варна и Барселона ще си сътрудничат в областта на градския транспорт, ВиК, осветлението и енергоспестяващите технологии. Това съобщи кметът на морската столица Кирил Йорданов. Варненският градоначалник разкри, че е получил писмо от колегата си от Барселона. В него Джорди Хереу кани Йорданов в каталунската столица, за да подпишат споразумение за взаимно сътрудничество.

Според кмета на Барселона, двата морски града могат да си помагат и в областта на пристанищата и логистичната дейност. “Пристанището в Барселона се управлява с участието на общината, а тук е точно обратното, но се надяваме, че ще настъпи промяна в това отношение”, коментира в тази връзка варненският кмет.

За установяването на връзките с Барселона е съдействала и родната футболна звезда Христо Стоичков, разкри кметът Йорданов. Споразумението между двата града се очаква да бъде подписано в периода 20-22 октомври. Възможностите за сътрудничество ще бъдат обсъдени още през август, когато на посещение във Варна ще пристигне началникът на регионалната служба по инфраструктурни проекти на каталунската столица.

Пътуването си в Испания наесен варненският кмет ще съчетае с посещение на заседание на Евроситис в Страсбург на 24 октомври. Евроситис / Къщата на градовете/ е организация, която обединява по интереси градове от различни страни в Евросъюза. От България са представени 4 града – Варна, София, Пловдив и Бургас.