Туберкулозата - болест не само на бедните
Туберкулозата - болест не само на бедните / Dariknews, архив

Четирима болни от туберкулоза са починали през миналата година във варненския Тубдиспансер. Това обяви д-р Петър Генов, управител на здравното заведение, което обслужва областите Варна и Добрич.

Само една от починалите е варненка. Туберкулоза в напреднала форма при нея била открита при постъпване в лечебно заведение заради бременност. Другите три смъртни случая са на пациенти от Добричко. „От там постъпват доста по-тежко болни и запуснати случаи, в сравнение с Варна. Буквално ги докараха в насипно състояние", обясни управителят на Тубдиспансера.

През 2011 г. във Варненска област са регистрирани 132 новозаболели от туберкулоза. 91 от тях са във Варна, в община Провадия са 10, в Девня - 8, а най-малко има в община Аврен - само един случай (в с.Приселци), сочат данните на Регионалната здравна инспекция.

Близо 30 нови случаи на туберкулоза има от началото на годината във Варненско. Заболеваемостта в региона е малко над 28 на 100 000 население, или по-ниска от средната за страната (38,3 на 100 000). За Евросъюза данните са за заболеваемост от 15,8. За сравнение в Румъния болните са над 100 на 100 000 население.

Туберкулозата вече не е заболяване на бедните. Засегнати са всички социални групи", заяви д-р Петър Генов. Той разкри, че през Тубдиспансера са минали и хора с изключително висок социален статус.

Расте броят на децата, засегнати от заразната инфекция. Увеличават се и случаите на болестта в извънбелодробни форми - на костите и червата, отчитат специалистите.

Дългосрочната цел пред Световната здравна организация (СЗО) е до 2015 г. да бъдат намалени наполовина заболеваемостта и смъртността от туберкулоза. Задача на СЗО е и до 2050 г. „жълтата гостенка" да не е социално значимо заболяване т.е. на милион души да има само един болен, посочи д-р Йордан Радков от Клиниката по белодробни болести в УМБАЛ „Света Марина".

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга предимно белите дробове. Възможни са и небелодробни форми - костно-ставна, на пикочо-половите органи, кожата, червата и др. Проникването на инфекцията най-често става през дихателните пътища - от пръските при кашляне и храчене, както и чрез праха по стаите и улиците.

Рискови фактори за развиване на заболяването могат да са непосредствен контакт с болен, пушене, злоупотреба с алкохол, липса на ваксинация срещу туберкулоза, съпътстващи заболявания като бронхит, диабет или язва, заразеност с вируса на СПИН, пребиваване в общежития, социални домове, затвори и др.