/ Дарик Варна, архив
Последните случаи са регистрирани в горната част на кв.”Аспарухово” и в местността Ален мак
Бездомни животни стават жертва на подхвърлена отрова. С настъпване на пролетта отново се наблюдават случаи на жестокост към кучета и котки.

Безпризорните животни се тровят от "вкусни" примамки, подхвърлени умишлено край казани за смет и други места, които четириногите обикалят.  Последните случаи на подобно жестоко отношение от хора към животни са регистрирани в горната част на кв.”Аспарухово” и в местността Ален мак, алармираха от Анимал хоуп Варна.

Отрова мори улични и домашни животни в „Аспарухово”

Месечно има поне 1-2 случая на подхвърлена бързодействаща отрова, твърдят от фондацията. От там много пъти са предупреждавали за разпръснати смъртоносни вещества около казани отрова, като това се е случвало в почти всеки варненски квартал(бел. ред. умишлено спестяваме подробности за видовете отрова и как точно животните биват подлъгвани да я погълнат). 

Подобен вид престъпления трудно се доказват, защото няма лаборатория, която да изследва отровата. Единствената лаборатория, която може да го направи, и то за само 2-3 вида отрова, се намира в София. Анализът обаче струва 500 лева.

„Дори и да стигнем до находка с вещество, дори да имаме свидетел, ние не можем да докажем, че тази находка съдържа отровно вещество. И разследването приключва”, коментира пред Дарик Светла Димитрова от  Анимал хоуп Варна. Освен това трябва да се направи и аутопсия на починалото животно, което също усложнява разследването и то приключва с неизвестен извършител. 
Досега зоополицията не е реагирала на нито един от сигналите в социалните мрежи, разкри Димитрова.

Отрова покосява уличните животни в „Трошево”

Котките усещат опасността по-добре от кучетата, но и те стават жертва на жестокостта на хората. Подхвърлянето на храна с отрова на обществени места може да навреди и хората, които ровят в казаните, предупреждават от природозащитната организация.

Не само кучета и котки стават жертва на подхвърлена отрова. Преди време имаше случай и на натровени гълъби в района на Стоматологията. Пернатите бяха умишлено отровени от стопаните на заведение, защото много цапали.