Събират средства за 13 деца на загинали служители на МВР
Събират средства за 13 деца на загинали служители на МВР / Sofia Photo Agency, архив

Поредица от инициативи на Синдикален Алианс Сигурност в МВР-Варна ще набират средства през следващите месеци за 13 деца на загинали или инвалидизирани служители на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на правосъдието.

Кампанията „За децата на Бащите Герои с респект и признателност“ стартира с обявяването на конкурс сред варненските ученици от първи до дванайсти клас за есе или разказ на тема „Полицай и дете-ръка за ръка“.

Изискванията са творбата да е в един от посочените жанрове и да е не по-дълга от 2 печатни страници. Всеки пожелал да се включи в конкурса трябва да представи произведението си в три екземпляра в Общинския педагогически информационен център до 26-ти април. Отличените ще бъдат обявени на следващия ден. Най-добрите творби ще бъдат включени в книга, която ще бъде издадена през следващата учебна година.

Председател на конкурсната комисия, която ще проверява работите е главен комисар Тодор Иванов-шеф на Областна дирекция на МВР-Варна. Членове на журито са проф. Росица Иванова-преподавател по реторика и Юлиана Раева-учител по БЕЛ.

Наградите на първенците в литературния конкурс ще бъдат връчени по време на благотворителния концерт на организацията, който ще се проведе на 31-ви май от 18 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. В музикалното проява ще се включат над 80 участници. Потвърждение за участие се очаква от Deep Zone Project и евентуално Янка Рупкина, посочиха оргаизаторите.

На сцената ще се изявят деца от школи от Общински детски комплекс – Варна, танцови ансамбли и формации, възпитаници от детски градини от Варна, представители от ОУ “Черноризец Храбър” – Варна и др. Залата е предоставена безвъзмездно, уточниха организаторите. 

След деня на концерта е предвидено да започне и турнир по футбол, които ще се реализира на общински игрища в двора на Техническия университет. Седем детски отбора ще играят благотворително и със сигурност ще се включат в съревнованието, което стартира на първи юни от 8.30 часа. Възможност да се включат в спортното мероприятие обаче имат и други желаещи. Сроковете за подаване на заявления и нужните документи са до 28-ми май.

Организаторите заявиха, че всички нужни средства за провеждането на проявите са за сметка на синдикалната организация и няма да се отразят на даренията, които се очаква да дойдат от  таксите за участия на отборите, концерта и приведените суми по банковата сметка.

Кампанията се провежда за четвърта поредна година. През 2010 са обгрижени 17 деца със събраната сума то 5 хил. лева, през 2011 и 2012 съответно по 15 деца със сумите от 10 хил. и 6 хил. лева.

Желаещите да дарят средства могат да го направят на следната сметка:

Синдикален Алианс Сигурност в МВР-САСМВР:
BG23UBBS80021075015730
клон: „Света Неделя София“

При превод по сметката е задължително да бъде упоменато основание за превода.