Свилен Крайчев за протестите в Истанбул: Като участник видях колко е страшно
Свилен Крайчев за протестите в Истанбул: Като участник видях колко е страшно / GulliverGetty Images
Свилен Крайчев за протестите в Истанбул: Като участник видях колко е страшно
64517
Свилен Крайчев за протестите в Истанбул: Като участник видях колко е страшно
  • Свилен Крайчев за протестите в Истанбул: Като участник видях колко е страшно

През деня в Истанбул всичко е спокойно. Демонстрациите започват вечер след 19-20 часа, като ограничения в придвижването има само в периметъра на протестите. Това разказа във варненския ефир на Дарик Свилен Крайчев - зам.-генерален секретар на Парламентарната асамблея за черноморското икономическо сътрудничество /ПАЧИС/. Офисът на Крайчев в Истанбул е в непосредствена близост до резиденцията на турския премиер в кварталa „Бешикташ", където са едни от най-масовите демонстрации в мегаполиса.

Бившият варненски депутат разкри, че е бил на един от протестите. Въпреки че демонстрантите скандирали спокойно, полицията започнала да ги обстрелва с газови гранати. Съпругата на варненеца пострадала леко от задушливия газ, а местни им оказали помощ.

„От този дим просто не можеше да се диша. Избягахме в един магазин. През задния изход успяхме да се измъкнем ", разказа бившият варненски депутат. „Като участник видях колко е страшно", сподели той.

Протестиращите отвръщали на полицията с павета. Като цяло обаче демонстрантите не чупели и не вандалствали. В първия ден на протестите демонстрациите започнали след полунощ. Демонстрантите дори били в добро настроение, смеели се и ръкопляскали, разкри още от видяното в Истанбул Крайчев. По думите му, протестиращите там са предимно млади хора, интелигентни и добре облечени.

Паркът „Гези", чието застрояване бе в основата на конфликта между гражданите и властта, е малък дори за българските мащаби, но е единствен за тази гъсто застроена част на турския мегаполис. По преценката на Крайчев размерите на "Гези" са три пъти колкото градинката на Севастопол във Варна.

Сравнени с гражданското недоволство в Турция, демонстрациите у нас в началото на годината бяха доста по-цивилизовани, отбеляза Крайчев. Ситуацията в Истанбул снощи е била по-спокойна. Очаквало се обаче в почивните дни напрежението отново да ескалира.

Турците са на улицата, защото са подразнени от ограничаването на правата им, както и от липсата на гражданско участие в управлението, което се считало за отстъпление от принципите на Ататюрк. „Гражданските права са много чувствителна тема за Турция и местните си ги отстояват", коментира Свилен Крайчев. Той обясни, че напоследък са приети закони, които в известна степен ограничават правата на турците. Така например в истанбулското метро са били поставени табели, с които се забраняват целувките и прегръдките. Продажбата на алкохол също е била ограничена, въпреки че да се види пиян човек в Истанбул е изключение, посочи зам.-генералният секретар на ПАЧИС.

По думите на Крайчев вицепремиерът Бюлент Арънч и министър-председателят Реджеп Ердоган играят ролите на "доброто и лошото ченге" в ситуацията, а президентът Абдуллах Гюл балансира между политици и демонстранти.

Целият разказ на Свилен Крайчев е в звуковия файл.