Спират  безплатните женски прегледи,  АГ болницата не била в  цветущо състояние
Спират безплатните женски прегледи, АГ болницата не била в цветущо състояние / netinfo
Зачестяват случаите на предракови образувания при жените. Това сочи тревожната статистика след първите дни на безплатни профилактични прегледи, извършвани в специализираната АГ болница.

Общо за трите дни от началото на безплатните прегледи са прегледани 70 жени на възраст от 20 до 80 години, като при тях са открити 6 миоми, кисти, множество ранички и други заболявания. Всички те ще бъдат подложени на хирургическа интервенция.

От днес прегледите спират, като ще бъдат подновени от 23 септември. Този скрининг не може да продължава по-дълго, тъй като прегледите са напълно безплатни и всички разходи остават за сметка на АГ болница, която и без това не е в цветущо финансово състояние, заяви доц. Стефан Иванов, онкогинеколог в здравното заведение и шеф на катедрата по акушерство и гинекология при Медицински университет.

Поводът за прекратяване на прегледите засега и е визитата в АГ болница на световно известния канадски професор д-р Хенри Хю Алън, при когото е специализирал доц. Иванов. Проф. Алън ще асистира при извършването на 7 гинекологични операции, като първата бе извършена тази сутрин. Пациентка е била 48-годишна жена с огромен тумор на матката и множество сраствания, като туморът, който за щастие се оказал доброкачествен, е бил тотално отстранен.

Проф. Алън даде висока оценка за квалификацията и работата на специалистите във варненската АГ болница и постиженията, които имат при трудностите в здравната система в България и скромната материална база на болницата. Онкогинеколозите тук ежедневно вземат материали за изследване на човешкия папиломен вирус причинител на рака на шийката на матката, като засега изследванията се изпращат в лаборатории в София. Добрата новина е, че от края на месеца такава лаборатория ще има и в частна структура във Варна.

В специализираната АГ болница се оперират и 20-годишни жени с ракови образувания. Според доц. Иванов, рискови групи са жените с диабет, наднормено тегло и хипертония, както и при травми на шийката на матката от раждане и аборт. Световна тенденция е през последните 10 години зачестяването на онгологичните заболявания. Освен споменатите рискови групи има и други причини като стрес, вируси /човешкият папиломен вирус/, тютюнопушене и други.