Специалисти нищят проблема с нарушеното полово развитие
Специалисти нищят проблема с нарушеното полово развитие / снимка: Медицински университет - Варна

Едно на 4500 новородени деца страда от нарушения на половото развитие. Данните са в световен мащаб и бяха обявени по време на работна среща на специалисти по проблемите в тази област.

Официална статистика за страната ни няма, като проучването тепърва предстои. По думите на доц. Алексей Савов - ръководител на Националната генетична лаборатория в София, процентът на случаите с нарушения на половото развитие е около 1,7 - 2 %.

Както у нас, така и по света засегнатите семейства са част от всички слоеве на обществото, обясни проф. Виолета Йотова, ръководител на Многопрофилната специализирана детска клиника към Университетска болница „Св. Марина" във Варна. Като педиатър-ендокринолог проф. Йотова е имала над 20 случая на пациенти с подобни проблеми.

Нарушенията на половото развитие представляват група от редки заболявания, причинени от хромозомни, генетични или ендокринно-метаболитни нарушения, които засягат ендокринно-репродуктивната система и така модулират половия фенотип на дадена личност.

Не става въпрос за хора с различна сексуална ориентация. Говорим за деца, понякога и юноши, които имат проблем с определяне на пола - граждански, генетичен, социален или друг аспект на пола, изтъкна проф. Йотова. По думите й, част от тези хора, ако проблемът им не бъде решен при раждането или в пубертета, се вливат в общността на лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора, защото нямат друг избор.

Пътят на едно засегнато семейство с дете с подобен проблем е труден и почти обречен на неуспех. Все още у нас няма пациентска организация, която да се занимава с тези заболявания.

Нужно е по-широко приемане на проблема от страна на обществото - тези хора да разберат, че не са различни, а са просто по-особени от другите, смята доц. Алексей Савов.

Първата у нас работна среща на специалисти по проблемите на нарушенията в половото развитие се провежда във Варна. В рамките на два дни ще бъдат дискутирани малко обсъжданите не само у нас, но и в световен план, проблеми, свързани с нарушенията в половото развитие. В срещата ще се включат над 40 родни специалисти от различни сфери на медицината - педиатри, ендокринолози, хирурзи-уролози, генетици, гинеколози, радиолози, неонатолози и психолози. Своя опит в тази област ще споделят и опитни специалисти от Холандия. Целта е да се положат основите за повишаване на познанието в тази малко позната област, е в последствие да се изработят консенсусни насоки за действие.