/ Vesselfinder.net
След месеци усилия от страна на Министерството на външните работи корабът „Царевна“, който бе блокиран на пристанището в град Мариупол, акостира днес във Варна, съобщиха от МВнР.

Пътуването по вода отне осем дни, по време на които бе поддържан постоянен контакт между компанията – корабособственик и дирекция „Ситуационен център“ в МВнР. 

Плавателният съд пътува под малтийски флаг с 15-членен екипаж и днес акостира във Варна. През цялото време на престоя на пристанището от страна на дирекция „Ситуационен център“ е поддържана редовна връзка с компанията – корабособственик, както и с компетентните власти, с цел извеждането на кораба по море.

През април 14 души от екипажа бяха евакуирани. На борда на "Царевна" остана капитанът Павел Павлов, двама български и двама украински моряци. По-късно екипажът беше попълнен с още украински моряци. Корабът отплава от Мариупол на 10 ноември, но пристига във Варна едва днес, тъй като 4 дни изчакваше да мине Керченския проток, съобщи БНТ.

Капитанът на кораба Павел Павлов разказа, че по време на обстрелите е имало експлозии на 20 метра от плавателния съд. Екипажът му не е имал проблеми нито с украинските, нито с руските власти извън това, че корабът беше блокиран на пристанището.

Отложиха отплаването на първия чуждестранен кораб от Мариупол заради неплатени такси

"Месец и половина постоянно престрелки имаше до пристанището. Кога по-интензивни, кога по-слаби, къде по-близки, къде по-далечни. Имаше пробойни, които не се отразяват на кораба като плавателно средство. Криехме се в машинното отделение, за да попаднем под нивото на ракетите. Часове дълги изкарвахме там", разказа капитан Павлов.

След завръщането му у нас плавателният съд ще бъде ремонтиран, след което ще продължи да плава, но в други по-мирни райони, заявиха от компанията-собственик на "Царевна". Украинските моряци, които имат желание, ще продължат да работят на борда му.

От компанията-собственик на кораба изтъкнаха, че благополучната развръзка е резултат на дипломатическите усилия на българските власти.
БНТ/МВнР