Скоро във Варна: С един билет по няколко автобусни линии
Скоро във Варна: С един билет по няколко автобусни линии / снимка: Дарик Варна, архив

Новата билетна система в „Градски транспорт" ще заработи съвсем скоро. Изчаква се обществената поръчка за фискализиране на устройствата за автоматична продажба на билети. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних. Той обясни, че след като „Градски транспорт" пое обслужването на всички градски линии, са нужни няколко дни за синхронизация.

„Градски транспорт" вече ще обслужва всички автобусни линии

Големият плюс на новата система за продажба и таксуване на билети е възможността с един билет да се пътува по няколко линии, но за определено време. Статистическата информация от билетната система пък ще дава възможност на ръководството на „Градски транспорт" да взема по-правилни и по-обосновани управленски решения. Така дейността на общинското дружество ще стане по-ефективна, посочи Портних.

Ще се отчитат много по-точно пътникопотоците и пиковите часове по различните линии. Така ще може да се преценява кога по дадено направление да бъдат осигурени повече или по-малко автобуси и тролейбуси. С времето това ще подобри качеството и ефективността на услугата. Ще се осигури и възможност за закупуване на нови возила.

„Когато имаме един по-уреден градски транспорт, аз съм сигурен, че много хора ще предпочетат да го използват, защото ще е по-сигурно, удобно и комфортно", изтъкна кметът.