Система за управление на отпадъци спасява региона от екологична катастрофа
Система за управление на отпадъци спасява региона от екологична катастрофа / снимка: live.varna.bg

Първа копка за изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Варна беше направена днес. Новата клетка ще обслужва общините Варна, Аксаково и Белослав, които са партньори по проекта заедно с Министерството на околната среда и водите и Регионално сдружение за управление на отпадъците „ЕКО-2010.

Проектът спасява региона от екологична катастрофа, категоричен е Мариан Георгиев от МОСВ. По думите му, ако строителството му не беше започнало, само след година Варна щяла да бъде зарината от боклуци.

Старото депо, което Варна използва, трябва да бъде рекултивирано, обясни кметът на града Иван Портних. Мястото му се изчерпва и е крайно наложително да бъде построено новото. По думите на Портних, новата инсталация ще бъде трайно решение на отпадъците от региона. „Поел съм ангажимент такса смет да не бъде променяна”, припомни той, въпреки нарастващата план-сметка на Общината за обработка на отпадъци.

Новата клетка гарантира минимум 5 години спокойствие на трите общини, обясни на свой ред инж. Атанас Стоилов, кмет на Аксаково - водещата община по проекта. Това е капацитетът на първия етап от депото, чието строителство стартира.

Изграждането на инсталацията започва веднага, а срокът на изпълнение е точно 225 дни, съобщи Петранка Стоилова, ръководител на проекта от страна на община Аксаково.

На 31 октомври 2015 година първата клетка от регионалното депо трябва да заработи. Заедно с това ще бъдат изградени и доставени:
•    инсталация за компостиране на зелени отпадъци
•    инсталация за рециклиране на строителни отпадъци
•    площадкова инфраструктура
•    пречиствателна станция за отпадни води
•    контейнер за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата (батерии, акумулатори, луминисцентни лампи и др.)
•    депо за инертни отпадъци.

Стойността на проекта е 34 418 964,36 лв., като безвъзмездната помощ по ОП „Околна среда 2007 – 2013г.” и от национално съфинансиране е 26 972 583,33 лв.
Трите общини ще инвестират в инсталацията около 7,446 млн. лв., като почти 93% ще бъдат осигурени от бюджета на Община Варна.

Новата инсталация ще бъде изградена в землището на с. Въглен. Първата клетка от регионалното депо е с площ от 52,715 дка, капацитет 577 хил. куб. м. или 401 944 тона отпадъци. Изпълнението на договора за безвъзмездно финансиране е до 31 март 2016 г.

Тепърва ще се мисли за изграждането на още клетки за отпадъци, като ще се търсят и източници на финансиране. В новия програмен период (2014 – 2020г.) не се предвиждат европейски средства за депа, уточни представителят на МОСВ.