Ще дават  70% от БМФ на стратегически инвеститор
Ще дават 70% от БМФ на стратегически инвеститор / netinfo
Стратегията за приватизация на Параходство БМФ предвижда 70% от акциите на дружеството да бъдат продадени на стратегически инвеститор, а останалите 30 на сто да бъдат предложени след 5 години на Фондовата борса. Това съобщи на работна среща във Варна председателят на експертната комисия и директор на Дирекция Икономическа и социална политика към Министерския съвет Цвета Каменова.

Купувачът е задължен да не допуска ликвидация и обявяване на дружеството в несъстоятелност през следващите 10 години. За същия период ще трябва да бъде гарантирано и плаването под знамето на Република България на поне 60 процента от общия тонаж на корабите, като през това време средната възраст на тези кораби трябва да бъде намалена под 20 години.

Стратегията предвижда още Квалификационният център и ветроходът “Калиакра” да бъдат извадени от активите на БМФ преди продажбата. Между 500 милиона и 1 млрд. долара са необходими за обновяване активите на Параходство БМФ, с цел то да се превърне в печелившо дружество, заяви още Цвета Каменова.

Според директора на БМФ капитан Христо Донев, близо 50% от корабите на дружеството трябва да бъдат подменени.