Шефът на рибарската агенция се среща с риболовци
Шефът на рибарската агенция се среща с риболовци / Дарик Варна, архив

Новите промени в Закона за рибарството и аквакултурите, както и начина му на прилагане, ще бъдат обсъдени между ръководството на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и представители на рибарски сдружения и рибари от Северното Черноморие.

Срещата е насрочена за 13 часа на рибарско селище „Траката". Ще приъстват шефът на ИАРА д-р Драгомир Господинов, началникът на Регионален център "Рибарство и контрол" - Североизточна България Георги Михайлов и експерти от агенцията.

Подобна среща имаше преди дни и в Поморие, с рибари от Поморие, Черноморец, Приморско, Царево и Ахтопол. Най-обсъждана бе темата относно регистрацията на рибарите като юридически лица и еднолични търговци. Съгласно промените в Закона, стопански риболов, развъждане и отглеждане на риба и други водни организми вече ще могат да извършват само юридически лица, а не както досега и физически лица. Това се прави с оглед диференциране на пазарния субект, фискално проследяване на продуктите от рибарство и изваждане на светло на голяма част от сектора.

Срещите с рибари по повод приетите промени в Закона за рибарството ще продължат и идния месец по Черноморието и Дунав.