Решено: Ще плащаме по-висок данък за имотни сделки
Решено: Ще плащаме по-висок данък за имотни сделки / снимка: Дарик Варна, архив

Данъкът за придобиване на имущество в община Варна се вдига от 2,6 на 3 % при възмездно придобиване, а при замяна налогът ще се плаща върху оценката на имуществото с по-висока стойност. Това реши местният парламент на последното си за годината заседание. То продължи по-малко от половин час, а промяната в размера на данъка бе единствена точка в дневния ред.

За вдигането на налога гласуваха 32-ма съветници, против бяха 8, а двама се въздържаха. Предложението не бе подкрепено от групата на БСП, съветниците от коалиция „Варна", д-р Ивайло Митковски (ДСБ) и Григор Григоров ("Реформатори и патриоти"). От сесията отсъстваха 9 местни избраници.

Очаква се след вдигане на данъка приходите от имотни сделки да се увеличат с около 2,7 млн. лв, обясни пред съветниците Николай Бонев - шеф на общинска дирекция „Местни данъци".

Костадин Костадинов (коалиция „Варна") сподели съмнение, че промяната ще доведе реално до очакваните резултати. Той изрази опасение, че бизнесът ще започне да прави всичко възможно, за да заобикаля увеличението, намалявайки оценките на имотите.

„В момента нито икономиката на Варна, нито варненските семейства, имат нужда от такова повишение. Напротив. Имаме нужда от глътка въздух", заяви Христо Боев от БСП. Според него усилията на администрацията трябва да бъдат насочени по-скоро към повишаване на събираемостта.

Ефектът от увеличението ще е съмнителен, тъй като не винаги повишаването на данъците води до повишаване на приходите, смята д-р Петър Липчев (коалиция „Варна"). По думите му това е проява на нечестно отношение към избирателите, след като по време на общественото обсъждане на бюджета за следващата година от администрацията обявиха, че няма да бъдат вдигани данъците. „С тази стъпка демотивираме инвеститорите в нашия град. Казвам ви го след разговори с някои от тях", каза още д-р Липчев.

Ако се случи очакваното увеличение на имотните сделки догодина, трябва по-скоро да се приложи облекчение, смята д-р Ивайло Митковски. Съветникът от ДСБ дори предложи намаляване на налога на 2,5 на сто, което бе отхвърлено от колегите му.

Много се надяват новите видими резултати за Варна да са на по-сносна цена за варненци, сподели от трибуната д-р Ивайло Бояджиев. Той отбеляза, че вдигането на данъци е по-характерно за ляво, а не за дясно управление.

„Варна се променя в последните 2 години и това е видно за всички нас. Това предложение е продиктувано и от това - да можем да дадем на нашите съграждани среда, в която да се развива икономиката и да се увеличават инвестициите", заяви в отговор председателят на комисията по финанси и бюджет Станислав Иванов (ГЕРБ). Той припомни, че изпълнението на общинския бюджет за тази година изостава с 10 милиона лева - с 6 милиона по-малко от предвиденото са данъчните приходи, а неданъчните - с 4 милиона лева.