Разчистват района на Зеленчуковата борса от ненужни бараки
Разчистват района на Зеленчуковата борса от ненужни бараки / Dariknews.bg, архив

Районът на Зеленчуковата борса ще бъде разчистен от павилиони, които са празни и пречат на движението. Това стана ясно на заседание на комисията по туризъм и търговия, на която бяха представени схемите за разполагане на преместваеми обекти в петте варненски района.

"Бараките по ул. "Академик Курчатов" са повече от 20. Постоянно стават сериозни задръствания, а оттам се отива за Зеленчуковата борса и много складове. Извършва се и нерегламентирана търговия. По ул. "Под игото" не са останали тротоари за пешеходци", коментира общинският съветник Андрей Василев.

От районната администрация на "Младост" признаха, че търговията там се извършва от частни имоти, а много от продавачите имат издадени разрешителни от РЗИ и други институции, затова нямало как да се забрани дейността им. За блокирането на тротоари пък се налагали солени глоби.

Съветниците предложиха да бъде прецизирана схемата за преместваемите обекти в района и от нея да отпаднат неработещите павилиони, за да се облекчи трафикът. Те приеха само тази за търговия на открито.

Бяха приети и схемите на районите "Одесос", "Владиславово" и "Аспарухово", тъй като са без промени от миналата година. Местните депутати гласуваха и тази на "Приморски", макар че в нея са добавени 17 нови обекта. От администрацията на района увериха, че те са съгласувани с Пътна полиция и "Пожарна безопасност" и по никакъв начин не пречат на движението.

Андрей Василев отново изрази притеснение, че в района на "Цар Асен" и "Марин Дринов" се нарушава Наредбата за разполагане на преместваемите обекти. Той обясни, че улицата се е превърнала в пазар, не се спазва забраната за продажба на храна на открито и се разполагат сергии в близост до трафопост.

Единствената промяна в схемата на "Аспарухово" пък касае преместването на 9 бараки от различни места в обособена площадка до читалище "Просвета", където да се продават мартеници, цветя и великденски сувенири. Обектите на ул. "Моряшка", които бяха пометени от водната стихия миналата година, са преместени на същата площ.