Първият кмет на Варна управлявал едва месец
Първият кмет на Варна управлявал едва месец / europeana.eu

Първият председател на Варненския градски съвет (тъй като по това време длъжност кмет няма), е управлявал града едва месец. Петър Попов остава на поста от 23 октомври 1878-ма до 29 ноември 1878 година.

Той е роден на 18 февруари 1832 година в разградското Ново село. Учи право в Русия. Изявява се като търговец в Цариград. Там основава Първото българско параходно дружество „Провидение“. След Освобождението се установява във Варна.

След Освобождението Временното руско управление пристъпва към уреждане на гражданската власт и изграждане на нови български учреждения. Дълго време обаче турските първенци под различни предлози се опитват да задържат общинската власт в свои ръце. Не могат да се изготвят и избирателните списъци. Поради тези причини с приказ на варненския губернатор Баумгартен от 23 октомври 1878 г. се назначава временен Градски съвет с председател Петър Попов.

Първият назначен кмет в свободна Варна заема поста само за един месец в условията на оскъдица и непрекъснат бежански поток на хора от различни краища. Осигуряването на най-неoтложните нужди на населението е първата и основна грижа на кмета и общината. Назначават се първите общински чиновници, организира се прехраната на населението и опазване на имуществото му. Извършват се най-неотложните ремонти.

Едновременно с това временната власт трябва да организира нормалното провеждане на избори за редовен Градски съвет през ноември 1878 г. Предизборната борба във Варна се води на етническа основа. На 5 декември същата година Петър Попов, заедно с избрания нов председател Велико Христов, подписва протокол за предаване и приемане на общинските документи и наличните пари в касата.

След предаване на общинските дела на новоизбрания съвет, с указ на варненския губернатор от 15 януари 1879 година, Попов е назначен за младши чиновник за особени поръчения при губернската канцелария. На тази длъжност остава до юни 1880 година. От юли същата година с указ на Александър I Батенберг е назначен за началник на Хаджиооглу Пазарджишка околия ( днешна Добричка). По-късно е околийски началник в Оряхово и Балчик.

Петър Попов умира на 14 април през 1894 г. На 9 май същата година общинските съветници решават общината да изплати от бюджета си средствата за погребението, изтъквайки заслугите на Попов към делата на Варна.

Наследникът му Велико Христов остава на поста една година - от ноември 1878 до същия месец 1879-та. По време на неговия мандат улиците на Варна започват да се застилат с калдъръм, създава се първата пожарна команда.

За публикацията са ползвани материали от „Уикипедия“ и „Кметовете на Варна“ с автори Тинка Бозова и Красимира Томова.