Проверяват за нередности джетове и туристически корабчета
Проверяват за нередности джетове и туристически корабчета / БГНЕС, архив

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди засилени проверки на джетовете и корабите за разходка преди началото на летния сезон. Изпълнителна агенция „Морска администрация” до този момент е регистрирала 671 джетове, а 131 кораби за сезонен превоз на пътници са получили разрешение за лятото.

Правилата за водните атракциони, каквито са и джетовете, са разписани в отделна наредба, която бе приета по инициатива на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията преди три години. С наредбата е въведено изискване всички джетове да бъдат с регистрационни номера – така може да бъде открит всеки нарушител срещу, който има подаден сигнал. Преди началото сезона се съгласуват и т.нар. “водни бази” – специално оборудвани и отделени от плажната ивица места, на които се отдават и ползват водноатракционни услуги без да пречат на останалите хора на плажа.

Морска администрация е създала организация и приема заявления за лято 2012 и вече са обработени документите и са получили разрешение общо 75 водни бази за предоставяне на водноатракционни услуги. Ще бъде извършвана и проверка за употреба на алкохол при рутинни или внезапни проверка на всички плавателни средства и особено на тези превозващи хора.

В резултат на опита от първите 2 години, през които действа наредбата, бе направен анализ и съвместно с всички заинтересовани страни бяха обсъдени и инициирани някои промени, които са в сила от това лято. Обърнато бе внимание на спецификата на р. Дунав, които са отразени в наредбата. Концесионерите имат задължение да поддържат дежурна спасителна лодка и/или спасителен джет. Беше допуснато някои от водноатракционните услуги да могат да се извършват с джет (тегленето на водни ски, тегленето на банан, ринг и др.). Освен това бяха облекчени някои административни изисквания при ежегодната регистрация на водните бази.

През цялото лято всеки гражданин, който е свидетел на някаква нередност свързана с водния транспорт – например опасно каране на джет или липса на спасителна жилетка на туристически кораб, може да се обади на телефон 112, или на специализирания телефон за сигнали 02 940 9400.