/ ThinkStock/Getty Images
За 10 години от създаване на Факултета по фармация сме скочили в бъдещето, изтъкна деканът проф. Диана Иванова
Варненската минерална вода е полезна за бъбреците
99381
Варненската минерална вода е полезна за бъбреците
  • Варненската минерална вода е полезна за бъбреците
Пиенето на вода от минералните извори във Варна е полезно за бъбреците. Това установи проучване на Факултета по фармация към Медицинския университет във Варна.

В изследването на варненските фармацевти са участвали 50 доброволци, които в продължение на 2 месеца са пили основно вода от местните минерални извори. В резултат на употребата на тази вода е отчетена подобрена бъбречна функция, разкри пред Дарик деканът на Факултета по фармация проф. Диана Иванова.

Това са и първите научни доказателства за положителния ефект на водата от минералните извори във Варна. Досега тя не е била изследвана от гледна точка на ефекта върху метаболизма при хората.   

Смело варненци могат да пият тази вода, без някакви опасения за здравето”, увери проф. Иванова. Тя обясни, че се очаква проучването да приключи през декември. В момента се извършват последните анализи.

Факултет по фармация към Медицинския университет във Варна
Дарик Варна

През октомври Факултетът по фармация чества 10 години от създаването си. За това време учебният план е развит с много нови дисциплини, които са актуални и търсени от студентите. Сред тях са „Клинична фармация” и „Радио фармация”, като последната е марката на университета, защото се преподава само във Варна.

По 22-ма кандидати се конкурират за едно място във Факултета по фармация. В същото време капацитетът от 350 души е изключително недостатъчен. „Просто не можем да задоволим нуждите от фармацевти в региона”, отбеляза деканът. 

Заради ниския капацитет, определен от Националната агенция за оценяване и акредитация, факултетът не може да си позволи да обучава чуждестранни студенти. 

Проф. Диана Иванова: Фармацевтът не е просто продавач на лекарства

В последните години все повече мъже кандидатстват за изучаване на фармация. Според проф. Иванова, това не е нито женска, нито мъжка специалност. Професията има широко приложение, като днес фармацевтът не работи само в аптека. Завършилите тази специалност намират реализация в Изпълнителната агенция по лекарствата, във фармацевтичните компании, където се занимават с научна дейност, както и в производството на радиофармацевтици. В миналото пък е останало изискването фармацевтите да могат да разчитат „краснописа” на лекарите. 

Сред преподавателите във факултета има 35 хабилитирани лица, от които 1/3 са професори. Учебното звено може да се похвали и със сключени договори за сътрудничество с над 10 университета в Европа. 

Разполага с единствената в страната университетска аптека, с акредитирана лаборатория по морски ресурси и аквакултури, лаборатория за производство на радиофармацевтици и по нутригеномика. 

„За тези 10 години ние наистина сме скочили в бъдещето”, изтъкна деканът на факултета.

В петък, 26 октомври, започва Петият варненски фармацевтичен бизнес форум. Тридневното събитие ще събере на едно място фармацевтичното и медицинското съсловие в морската столица.  По време на форума ще бъдат представени съвременните научно-практически разработки в областта на фармацевтичната наука и практика, ще има фирмени презентации на иновативни фармацевтични продукти и други.

Организатори на събитието са Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов"-Варна и Български фармацевтичен съюз.

Цялото интервю за проф. Диана Иванова ще откриете в аудио зоната.