Професор Диана Иванова
Професор Диана Иванова / Медицински университет - Варна
Във Факултета по фармация изследват влиянието на варненската минерална вода върху метаболизма
Проф. Иванова в студиото на Дарик Варна
96295
Проф. Иванова в студиото на Дарик Варна
  • Проф. Иванова в студиото на Дарик Варна
За лекарства, които се отпускат без рецепта, фармацевтът би могъл да даде съвет и да отправи препоръка. В никакъв случай обаче не би трябвало да се ангажира с лечение на пациента. Това заяви в интервю за Дарик проф. Диана Иванова, декан на Факултета по фармация към Медицински Университет – Варна.

При съмнения за неточно предписана доза, фармацевтът в аптеката може да реагира и да осъществи връзка с лекаря, издал рецептата, обясни проф. Иванова.  

Някои хора възприемат фармацевтите като продавачи на лекарства, което звучи малко грубо. Променя се обаче традиционното схващане за професията. Освен това завършилите Клинична фармация и Болнична фармация работят ръка за ръка с лекарите в болниците и имат важна роля при лечението на пациентите.

„Хубаво е да се гледа на фармацевта като консултант на лекаря и пациента, а не като някой, който застава и приема парите и връща ресто”, изтъкна специалистът.

Обвързването на лекарите с фармацевтични компании, ако има такова явление, не е етично. Би трябвало да се предписва това, което е най-добро за пациента, коментира проф. Иванова. Според нея преценката дали да се предпише българския аналог на вносно лекарство трябва да бъде на лекуващия лекар.

Процентът на заминаващите за чужбина дипломирани фармацевти не е толкова голям като при медиците и денталните лекари. Пазарът у нас все още не е наситен и има голям дефицит на магистър-фармацевти. Те имат доста добро заплащане и една голяма част от тях предпочитат да останат в България. Към специалността „Магистър-фармацевт” има голям интерес и от чуждестранни студенти, отчете  деканът.

Към своя край е проучването на Факултета по фармация за влиянието на варненската минерална вода върху човешкия организъм. В продължение на 8 седмици доброволци на възраст между 40 и 65 години ще пият не по-малко от 800 мл вода на ден. В началото и в края на този период ще бъдат изследвани биохимичните им показатели, за да се установи има ли положителен ефект.

Водата от минералните извори във Варна, както и повечето минерални води в страната, не са изследвани от гледна точка на техните ефекти върху метаболизма при хората. „Знаем емпирично, че те лекуват примерно заболявания на жлъчните пътища или бъбречни заболявания. Молекулните механизми на тези ефекти обаче не са проучени, и то в световен мащаб”, изтъкна  деканът на Факултета по фармация.

Проф. Иванова припомни, че България е втора по богатство на минерални води в света след Исландия.  Варненската минерална вода пък от векове се ползва за лечебни и питейни нужди.

Факултетът по фармация към Медицински университет – Варна е създаден през 2008 г. В него в момента се обучават 311 студенти. Тази събота ще се дипломира четвъртият випуск от магистър-фармацевти. Церемонията по връчването на дипломите на 44-мата абсолвенти ще се състои във Фестивалния и конгресен център.

Целият разговор с проф. Иванова е в прикаченото аудио.