Проф. Клисарова: Задава се сериозна криза на медицински кадри
Проф. Клисарова: Задава се сериозна криза на медицински кадри / netinfo

Около 30 процента от медицинските сестри и акушерките заминават зад граница веднага след дипломирането си. Тревожната статистика съобщи във варненското Дарик кафе ректорът на Медицинския университет проф. Анелия Клисарова. „Трябва да се инвестира в медицинските кадри, тъй като ни застрашава криза от липса на такива. У нас те са ниско заплатени, а са много търсени в чужбина”, коментира д-р Клисарова и допълни, че медиците трябва да бъдат мотивирани с по-добро заплащане, отлични условия за труд и кариерно развитие, за да останат да се реализират в България.
Има девалвация във висшето образование в България, а силна икономика се постига с научни знания, каза още ректорът на Медицинския университет във Варна. Според проф. Клисарова това не се отнася за медицинските университети у нас, които предлагат качествено обучение, тъй като конкуренцията за място в тях е огромна – за едно място във висшето учебно заведение кандидатстват 13-17 души.
Варненският медицински университет разполагат с добра материална база в лицето на болница „Св. Марина”. Консумативите, които ползват бъдещите медици обаче са доста скъпи, поясни проф. Клисарова. Годишно за тях се отпускат 1 млн. и 200 хил. лв. Според нея държавната субсидия за студент по медицина, която възлиза на около 9 хил. лв. годишно, не е достатъчна.
Ректорът на Медицинския университет във Варна се обяви за регламентиране на платеното обучение за медици в България и кредитирането на студентите, за да се даде шанс на неуспелите да се класират държавна поръчка. В момента български граждани учат в медицински университети в държави извън ЕС, а след първата година се прехвърлят в България като чуждестранни студенти платено обучение.  Защо те да не заплащат първите си години в нашата страна, попита ректорът на МУ.
МУ Варна подготвя документи за акредитация на филиал в Кипър, похвали се проф. Анелия Клисарова. От септември 2010 година кипърски и гръцки студенти ще могат да се обучават там, а наши преподаватели ще пътуват, за да изнасят лекции. За целта Кипърското правителство е предоставило на варненския медицински университет голяма и модерна сграда.
През февруари следващата година ще започне строителството на факулета по фармация, съобщи още ректорът на МУ. Обещанието е дал лично премиерът Бойко Борисов при последното си посещение във Варна. Факултетът по фармация функционира от тази година, като в него се обучават 40 студенти.