Проект Слово и образ сближава Варна с Москва
Проект Слово и образ сближава Варна с Москва / netinfo
Проектът “Слово и образ”- дело на български и руски творци от Варна и Москва бе представен днес от варненски поети и изкуствоведи в Кукления театър.

”Слово и образ” е мащабен проект под патронажа на община Варна и съветника по култура Бисер Киров от посолството на България в Москва.

Проектът ще се осъществи в рамките на 6 дни от 14 -ти до 19 юни във Варна и ще обхваща редица събития. В деня на откриването ще се проведе пленер с участието на български и руски художници и дискусия ”Новото изкуство на хармонията”.

Ден по-късно е премиерата на Държавен куклен театър - Варна с постановката”Моцарт и Салиери”.

На 18 юни ще се проведе вечер на руската и българската литература, в която ще участват Владислав Чуканов, Елена Масалитинова, Димитър Калев, Иван Овчаров и Теменуга Маринова, поети и писатели от Варна.

В последната вечер от проекта, на 19 юни, ще бъде открита изложба на руски и български художници.

Целта на инициативата е сближаването на Варна и Москва в областта на културата и изкуството, представянето на руското изкуство във Варна и на варненското в Москва.

Проектът ще се реализира на два етапа - от 14 юни – във Варна и в края на месец септември - в Москва.

Тема на варненската проява е "170 годишнината от рождението на Александър С. Пушкин", а на московската- "100 години от рождението на Емилиян Станев".