Прес ТВ: Освободиха Ейшън глори за 5 милиона долара
Прес ТВ: Освободиха Ейшън глори за 5 милиона долара / Vesseltracker.com

Появи се непотвърдена информация, че е освободен от пиратски плен британският товарен кораб "Ейшън глори", в чийто екипаж има и осем българи. Според иранската телевизия ПресТВ корабът е освободен срещу откуп от пет милиона долара. От варненския офис на фирмата-собственик съобщиха, че нямат информация, но би било хубаво това да е истина.

Натовареният с автомобили кораб беше похитен от сомалийски пирати в началото на годината край бреговете на Сомалия. Страната няма правителство от 1993 година и беззаконието се е разпростряло и в морето, а отвличането на кораби и освобождаването им срещу откуп е доходен бизнес за пиратите. Такова е положението и с "Ейшън глори", а още в началото на месеца в интервю за Дарик руският експерт по корабоплаване Михайл Войтенко съобщи, че по негова информация откупът за този кораб ще бъде рекорден.

„Корабът е в плен, а на борда си има ценен товар. Когато стоката е ценна, това е лошо за екипажа, защото пиратите веднага искат голяма сума за откуп, започват и други неприятности. Знам, че те са поискали особено голяма сума за откуп. Мога да кажа, че ако бъде платена, сумата ще бъде рекордно висока", каза той.

Войтенко, който твърди, че има източници на борда на кораба, все още не е получил от тях никаква информация за освобождаването и не може да го потвърди. Преди известно време корабът излезе за