Правят подводен оглед на потъналия кораб край Емине
Правят подводен оглед на потъналия кораб край Емине / Sofia Photo Agency, архив

Петима моряци продължават да са в неизвестност, след като два кораба се сблъскаха на 10 мили от нос Емине вчера. Хеликоптер на ВВС се включва в издирването на моряците. Вероятно двама от издирваните са загинали при сблъсъка. Това съобщи в предаването "Дарик кафе" изпълнителният директор на ИА „Морска администрация" Сергей Църнаклийски.

Четирима от спасените моряци са на борда на холандския танкер. Петият е приет рано тази сутрин в бургаската болница. Той е инженер, сирийски гражданин, на 34 години. Изпаднал е след потъването на съда „Карим I" и е стоял във водата около три часа. Изваден е от екип на „Гранична полиция".

Спасеният е в отделението по анестезиология с диагноза „състояние след удавяне" и комоцио. Преминал е през скенер, ехография и рентгенография на бял дроб. Морякът е контактен, напълно адекватен и без патологични отклонения, съобщиха от пресслужбата на болницата. Той ще остане там до пълна стабилизация.

На лекарите, които го лекуват, сириецът споделил, че си спомня инцидента. Според него сблъсъкът станал за минути, след което корабът потънал почти веднага, заедно с целия екипаж. Самият той плувал около три часа, преди да бъде забелязан от българските спасители.

Корабът „Карам 1" под флага на Сиера Леоне, натоварен със скрап и с 10-членен екипаж, бе ударен от празния танкер „Алесандро ДП" с холандски флаг. "Карам 1" потънал за минути след сблъсъка. На борда му е имало девет сирийци и един египтянин. Почти без поражения след удара е холандският танкер, на борда, на който всички са добре.

Неправилно маневриране на кораба под африкански флаг е довело до инцидента. Вероятно става въпрос за човешка грешка, допълни Църнаклийски и уточни: „Според нас ударът се дължи заради неправилно маневриране при разминаването на двата кораба. По международните изисквания тези кораби трябва да са снабдени с всякакво радио- и авиационно оборудване, което улеснява навигацията, но решенията се взимат от хора, затова казвам, че според нас инцидентът е станал заради човешка грешка. Потъналият кораб е бил натоварен със скрап и затова няма опасност за екологичното състояние на района. По другия кораб има незначителни щети, а и той е бил празен, без товар. По операцията за спасяването на моряците са ангажирани над 10 плавателни съда и над 100 човека. Това, че успяхме в първите часове да спасим тези 5 човека, показва, че се действа адекватно".

Температурата на водата е около 15 градуса, видимостта е отлича, вълнението е 2-3 бала, каза още изпълнителният директор на ИА „Морска администрация" Сергей Църнаклийски. По думите му това благоприятства издирването, което ще продължи през целия ден и дава шанс на човек да оцелее по-продължително време в морето.

Специалисти от Военноморските сили ще направят подводен оглед на потъналия товарен кораб в района на нос Емине, съобщи във Варна министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Александър Цветков. По думите муплавателният съд е на дълбочина 50-60 метра. Резултатите от огледа ще послужат при разследването на инцидента.


Около 17,40 часа в понеделник на входа на порт Бургас се сблъскаха два кораба, плаващи под чужд флаг, единият от които потъна.

На помощ към трите катера на „Гранична полиция" се притекоха два руски търговски кораба и два катера на „Морска администрация". Четирима от моряците на кораб „Карам 1" са били извадени от морето от екипажа на кораб „Алесандро ДП", плаващ под холандски флаг. Петият е спасен от катер на „Гранична полиция".

Няма опасност от разлив и замърсяване на околната среда, защото холандският танкер е бил празен.