Популяризират болестта, която Стийв Джобс не успя да пребори
Популяризират болестта, която Стийв Джобс не успя да пребори / Sofia Photo Agency

Информационна кампания за раковите образувания, наречени невроендокринни тумори, и нуждата от навременното им откриване, диагностициране и лечение, подеха специалисти и студенти от болница „Света Марина", Медицинският център „Младост" и ДКЦ 4. Идеята е да се алармира за болест, която трудно се диагностицира. Най-скорошният тъжен пример е Стийв Джобс, който, макар и един от най-влиятелните хора в света, не успя да се пребори с невроендокринния тумор, поразил го като рак на панкреаса. Кампанията е по повод Световния ден за информираност за нервоендокринните тумори - 10 ноември.

Целта й е за втора поредна година да предупреди гражданите за съществуването на невроендокринните тумори, които се развиват в различен вид раково заболяване чрез клетки от ендокринната система и са трудно разпознавани все още в цял свят. Над 50% от пациентите с тази болест са неправилно диагностицирани и първоначално лекувани от погрешно заболяване за среден период от 3 до 7 години.

Невроендокринните тумори са злокачествено заболяване, което често се пропуска от лекарите. Те могат да поразят органите в цялото тяло, като най-често заболява гръдният кош – в 27 процента от случаите, следван от червата и панкреаса, обясни доц. д-р Димитър Калев – началник на Клиниката по медицинска онкология в МБАЛ “Св. Марина”. Причината за появата на невроендокринните тумори не е известна. За болестта няма превенция и профилактика. Не съществува и специфика на протичането й. Единствените проявления, по които тя може да се познае, са внезапното пламване и изчервяване на кожата, както и мощни диарии, които нямат друго обяснение, посочи медикът. Най-често боледуват хората на средна възраст – между 45 и 60 години.

Д-р Калев обясни още, че ключовите звена, при които се печели или губи битката при поява на този вид тумори, са два – биопсия, която се прави у нас, и образни изследвания чрез натрупване на специфични вещества. Такива в България обаче не са достъпни.

Ранният стадий на болестта се лекува хирургично, а напредналият – с лекарствени средства. Медикаментите се осигуряват на българските пациенти, но те помагат само за удължаване на живота на болния до 18 – 20 месеца.

Има идея в София и в МБАЛ “Св. Марина” да се създадат центрове за диагностика и лечение на навроендокринни тумори, каза още специалистът. Годишно в Терапията от тази болест се лекуват 2 – 4 души.