/ iStock
По централните улици на Варна премина "Поход за свобода", посветен на Европейския ден за борба с трафика на хора - 18 октомври. Участваха близо 170 ученици от морския град, а също студенти и представители на фондация "SOS семейства в немилост", съобщи БНР. 

"Всички ако се обединим заедно, можем все още да победим. Дори и да сме млади, група като сме имаме право на глас и можем да победим това робство. Трудно е да различим някои подвеждащи реклами и призиви за работа за високи доходи, но точно за това се създават префенциите да информираме обществото и да предпазим всички, които могат да се подведат", коментира Ема Шербанова от 11-ти клас на Пета езикова гимназия в морската столица.

Николета Комитова от 11-ти клас на Четвърта езикова гимназия допълни:

"В днешно време все още има робство и смятам, че е важно да се говори за това. Обяснявам на всичките си приятели, че всичко това е много опасно и трябва да се пазят".

Ема и Николета знаят, че трафикът на хора е съвременното робство и са доброволци към Дирекция "Превенция" в общината:

По този нетрадиционен начин участниците в похода искат да насочат общественото и медийно внимание в посока превенция и повишаване на информираността към проблема с едно от най-сериозните престъпления – трафика на хора. В похода участваха Даная Иванова и Симона Дрохлева от Професионалната гимназия по туризъм във Варна.

Бургас също се включи в глобалната инициатива „Поход за свобода”, която има за цел да предпази младите хора от попадане в трафик на хора, съобщи NOVA.

Инициативата се провежда едновременно в повече от 450 града по целия свят и е най-мащабната демонстрация в подкрепа на пострадалите от експлоатацията - сексуална, трудова, продажба на бебета и органи, просия и фиктивни бракове.

Трафикът на хора е тежко престъпление срещу личността и включва набиране,транспортиране и експлоатация на хора. В това именно е разликата от каналджийството, където няма експлоатация, а просто прехвърляне на нелегални мигранти през граница”, каза председателят на Комисията за борба с трафика на хора - Бургас Росица Янева.
БНР/NOVA