Под Мусала има древен театър, смята варненски археолог
Под Мусала има древен театър, смята варненски археолог / netinfo
Много е вероятно при разкопаването за изграждане на подземни паркинги в централната част на Варна да бъдат открити крепостни стени на някогашния римски град Одесос. Това прогнозира директорът на Регионалния исторически музей Валентин Плетньов.

Разкриването на артефакти ще наложи тяхното запазване, което може да промени малко плановете за подземни гаражи в най-старата част на града – под пешеходната част на бул.”Княз Борис I” и някогашния магазин “Валентина”, коментира Плетньов. Вероятно някъде под площад “Мусала” се намира древен римски театър. Натам сочат откритите от варненските археолози находки, посочи още шефът на варненския музей

280 хиляди лева са необходими за консервация на големите римски терми. “Трета година отправяме искания към Министерство на културата за отпускане на средства за термите. От там обаче не сме получили и стотинка, защото от министерството смятат, че Варна е достатъчно богата община. От общината наистина ни подпомагат финансово, но само за малки и неотложни ремонти”, каза още археологът.

Плетньов отново припомни идеята за покриване на малките терми. В момента римските бани са неизползваеми, а покриването им е единственият начин да се спре пагубното въздействие на атмосферата. Над тях може да бъде изградена модерна сграда, в която да се организират концерти и изложби. За реализацията на тази идея обаче са необходими около 2 млн лева, посочи музейният директор.